26 september, 2012

Båtstölderna ökar igen i Sverige

De båtrelaterade stölderna ökar i Sverige och främst är det båtmotorer som stjäls. Det visar statistik från Sjöpolisen i Stockholm. Under perioden januari – augusti 2012 har det anmälts 5547 båtrelaterade stölder. Detta är en ökning med fem procent jämfört med samma period 2011 då anmäldes 5304 stölder.

– Den organiserade brottsligheten är en anledning till det ökande antalet stölder, säger Carina Birking, utredare på Larmtjänst.

Statistiken över de båtrelaterade stölderna inkluderar stöld av; motorbåt, båt utan motor, båtmotor och stöld ur/från båt. Värmdö och Norrtälje är de kommuner som har drabbats hårdast under 2012 men även kommuner som Göteborg, Stockholm och Nynäshamn har haft många anmälningar under året.

Stöld av båtmotor har flest anmälningar bland de båtrelaterade stölderna. Under 2012 har 1844 båtmotorer anmälts stulna (1790 under 2011). Att fler båtmotorer än motorbåtar stjäls kan förklaras med att en motorbåt kräver mer logistik än en motor.

Motorbåtsstölder är den kategorin som ökar mest bland de båtrelaterade stölderna . Under 2012 stals 936 motorbåtar. Detta är en ökning med 8,5 procent jämfört med samma period 2011.

– Ofta stjäl man motorbåten för att komma åt båtmotorn. Inte allt för sällan så anträffas motorbåten några dagar efter stölden, dock utan motor, säger Carina Birking.

Stölder av båtar utan motor har en minskning bland anmälningarna. Detta kan förklaras med att båtarna har ett mindre värde och kräver en del logistik att stjäla.

Larmtjänst har sammanställt statistiken här:
http://www.larmtjanst.se/Global/B%c3%a5tbrott.pdf