23 augusti, 2012

Danske Kronprinsen Frederik deltar i Audi Dragon Cups NM i Drake i Båstad

Nordiska Mästerskapet i Drake tar efter flera års uppehåll plats i Båstad 23 – 26 augusti. Danske Kronprinsen kom tvåa i SM 2011 och är på plats i helgens draktävlingar. Som erfaren drakseglare bidrar han med stort engagemang i tävlingen. Med 35 deltagare fylls Båstad av laddade seglarprofiler som sätter seglarkvalitet högst på önskelistan.

Åtta danska och 26 svenska båtar förväntas trängas på startlinjen utanför Båstad. Det var länge sedan ett NM gick av stapeln, år 2008 i Marstrand för att vara mer exakt. Nu är uppslutningen och intresset tillbaka. De senaste 15 åren har 100 nya Drakar registrerats i Sverige. Patrick Ståhle som är ordförande i Svensk Drakklubb tror det ökande antalet båtar beror på reglerna för hur en Drake får se ut och utrustas:

– Drake är en extrem entypsklass med hårda regler för hur båten får vara. De olika båtarna har mycket få skillnader sinsemellan. Genom att tävlingarna avgörs av hur bra besättningen hanterar båten istället för av båtens kvalitet eller utrustning, blir klassen väldigt rättvis. Jag tror det attraherar många mycket duktiga seglare med lång erfarenhet.

En av dessa erfarna seglare som också valt att segla just Drake är Kronprins Frederik av Danmark. I Båstad gör han inträde i Audi Dragon Cup för i år. Patrick Ståhle hälsar honom speciellt välkommen till regattan i Båstad:

– Det är jättekul att Kronprins Frederik kommer. Han kom tvåa i SM förra året och har stor erfarenhet av sporten. Han kommer tillföra både engagemang och trevligt umgänge.

Ställningen i Audi Dragon Cup, som består av fem Grand Prix, är tight. Göteborgsbåten Galejan med Johan Palmquist som skeppare leder med två poäng före Team Linda med Stefan Löhr i spetsen, tätt följd av Jacob Wallenbergs Team Ming. I helgens NM är både Team Linda och Team Galejan med och chansen finns nu att rycka ifrån Wallenberg en aning eftersom Ming inte startar i Båstad.

Dock ska man inte glömma Team Lumme med skeppare Patrik Salén som vann SM i Drake för tre veckor sedan. Lumme ligger just nu på en femteplats men har vunnit de två Grand Prix som de deltagit i. Grand Prix 2 i Marstrand stod de över men har ändå chans på vinst i hela Audi Dragon Cup genom att man får stryka ett resultat ur protokollet.