23 augusti, 2012

Räddningsbåt med utombordare ger minimal miljöpåverkan i drift

Nu är den första räddningsbåten i en helt ny båtklass med minimal miljöpåverkan på plats och i drift i Stenungsund. Räddningsbåten, Rescue Lennart Wallenstam, har utvecklats av Sjöräddningssällskapet med hjälp av finansiering från Wallenstam. Båten är bland annat försedd med två stycken 300 hk Suzuki utombordsmotorer.

– Vi arbetar för att vara en engagerad samhällsmedborgare på olika sätt. Vårt engagemang i Sjöräddningssällskapet och bidrag till räddningsbåten Rescue Lennart Wallenstam är en självklarhet. De arbetar med en övergripande och viktig uppgift: att rädda liv till sjöss, säger vd Hans Wallenstam.

Rescue Lennart Wallenstam är ett resultat av Sjöräddningssällskapets utvärdering av en prototyp som testats under sammanlagt 800 timmar av 22 räddningsstationer runt om i landet.

Invändigt är räddningsbåten utrustad med det senaste inom navigation och andra tekniska hjälpmedel. Som exempel kan nämnas radar, elektroniska sjökort, VHF radio, satelitkompass, RAKEL och mycket mer. Mycket kraft har lagts på en ännu säkrare och bättre arbetsmiljö för sjöräddarna.

Rescue Lennart Wallenstam är donerad till RS Rörö, men är för tillfället på plats i Stenungsund eftersom det operativa behovet nu är större där.

Gudmor till räddningsbåten är Anna-Carin Wallenstam Berntsson.