16 augusti, 2012

Succé för miljöstationer i Sandhamn och Stavsnäs

I början av juli månad placerade Värmdö Hamnar ut två mottagningsstationer för fritidsbåtars toalettavfall i Sandhamn och i Stavsnäs. Båda stationerna har använts så flitigt under juli månad att dess tankar fyllts redan efter en månad.

– Intresset och nyttjandet har vida överstigit våra förväntningar så detta är en stor seger för miljön i skärgården, säger Michael Larkner, VD på Värmdö Hamnar.

– Värmdö Kommun har satt ett nytt rekord beträffande anläggningen i Sandhamn då ingen av våra tidigare levererade anläggningar fyllts så snabbt säger Pontus Holmström på Stainless Engineering i Vaxholm som levererat anläggningen. Detta påvisar också det stora behovet av sugtömning för fritidsbåtar i skärgården, menar han.

– Vi kommer nu att skynda på utplaceringen av fler stationer inom kommunen och hoppas kunna ha stationer både i Björkvik på Ingarö och i Gustavsberg till nästa sommar säger Anders Bergman, ordf i Värmdö Hamnar och kommunalråd (FP).

Fr o m den 1 april 2015 är det förbjudet att tömma toalettavfall från fritidsbåtar direkt i havet.

Fakta
Stavsnäs, elektrisk sugtömning typ BåtMaja med 3 kubikmeter tank som töms med slamsugningsbil.
Position N59.17,139, E18.42,255 (vid Stavsnäs Gästbrygga)

Sandhamn, Flytande sugtömning med manuell pump typ Septicon med 6 kubikmeter tank som töms med slamsugningsbåt.
Position N59.17,307, E18.55,806 (mellan Lökholmen och Kroksö, mitt-emot Gästhamnen)

Värmdö Hamnar AB är ett kommunägt bolag vars uppgift är att förvalta och utveckla hamnarna inom Värmdö Kommun. Det största enskilda projektet är utvecklingen av Stavsnäs Vinterhamn till ett skärgårdscentrum.