14 augusti, 2012

Svenska säten i David Beckhams 70 knops OS-båt

Sir David Beckham och den 16-åriga fotbolsstjärnan Jade Bailey kom i en riktig speedboat till OS vid invigningen för drygt två veckor sedan. Båten, som hade med sig den olympiska flamman, är god för över 70 knop och angjorde Olympia Stadium. Båten var försedd med säten från svenska Ullman Dynamics.

Minst 900 miljoner sportintresserade över hela världen såg Beckham och båten när de kom med den olympiska flamman, som startade sin färd i Aten i Grekland 17 maj. Därefter färdades flamman bland annat över hela Storbritannien innan fotbollens superstjärna David Beckham styrde 70-knopsbåten mot Olympia Stadium.

Båten Beckham körde heter Bladerunner och är designad av Lorne Campbell och byggd av det engelska varvet Ice Marine. Den valdes inte bara för sin futuristiska design utan även för sina goda sjöegenskaper.

En av anledningarna var fjädrande stolar från svenska Ullman, som är bland de allra mest respekterade i världen. Ullmans säten används bland annat av USA:s Navy Seals i deras landstigningsfarkoster, en uppgift som ställer extremt höga krav. Ullman Dynamics byggde även ett extra säte för fackelbäraren i båtens för.

Bladerunner är försedd med två stycken Verado 300 hk utombordsmotorer, vilka ger en toppfart på 72 knop.

Info: www.ullmandynamics.com