14 augusti, 2012

Danska Team Swegon tog unik X-35 seger i Malmö

Utanför Västra Hamnens Turning Torso i Malmö trängdes sju X-35:or i Grand Prix 4 av 6 i Volkswagen X-35 Cup. Båtarna kunde komma nära land och ge publiken en riktig uppvisning. Det var inget tvivel om att danskarna från andra sidan sundet var solklara vinnare, unika rentav.

Det var till en början mycket lätt vind i helgens Grand Prix och något svårare seglingsförhållanden var att vänta. Men vinden tilltog och i en regatta med hela fem race under lördagen och tre ytterligare på söndagen kunde X-35:orna kämpa om poängen i helgen.

Lördagens seglingar var placeringsmässigt unika i sitt slag. Under de fem racen tog danska Swegon vinster i samtliga. I årets upplaga av Volkswagen X-35 Cup har detta aldrig tidigare hänt. Dag två låg teamet också i topp men fick med sig en tjuvstart då den svarta flaggan var rest och blev diskvalificerade därav. De tog dock revansch i nästa race genom att återigen vara först över mållinjen.

Nautiska Racing Team fick ett lyft i helgen och placerade sig tvåa i totalen för detta Grand Prix. Magnus Olsson som är taktiker ombord var mycket nöjd:

– Vi är nybörjare känner vi och går långsamt och säkert framåt och har blivit bättre. Vi har haft kanonförhållanden i helgen, korta banor, många starter, trångt , nära båtarna, nära varandra, jättekul!

Cupen var denna gång en del av Malmö Sail Week. Kommentatorer bjöd publiken på intressant kuriosa om X-35 och delgav ställningsläget i racen.

Malmö är en ny seglingsarena för Volkswagen X-35 Cup och tanken är att VM i X-35-klassen ska hållas här. Klabbe Nylöf som i sitt bolag Whyshore arrangerar cupen är mycket nöjd med arenan:

– Malmö bjuder in till så många möjligheter. Det är publikvänligt och det är fina seglingsförhållanden. Vi har haft en jättefin regatta här i Malmö. Vi ser fram emot ett eventuellt VM på samma plats nästa år.

På plats var även TV-4 Sport som i sitt program “Segling – seglingens Grand Prix 2012” sänder från Volkswagen X-35 Cup i Malmö. Programmet har ordinarie sändningstid onsdagar klockan 22.00 i TV4 Sport, just denna tävling sänds dock klockan 23.00 den 15 augusti i samma kanal.

https://www.facebook.com/VolkswagenX35Cup