7 augusti, 2012

En ren och miljövänlig världsnyhet

Bryggleverantören AlfaBryggan AB har efter förfrågan från Norrtälje kommun tagit med tagit fram en riktig ”Miljöbrygga” och Norrtälje kommun är antagligen först i världen med att erbjuda båtfolket i skärgården ett lättillgängligt och fräscht ställe att göra sig av med både sopor och latrin.

Pressmeddelande:

Miljöbryggan Rti-septi™ ”combi” är ett resultat av befintlig teknik och innovationshöjd, d.v.s. välja rätt teknik och sätta ihop det till en ny produkt.

Norrtälje kommun måste som alla andra kommuner i Sverige på grund av en ny lag fr.o.m. 2015 som förbjuder att man släpper ut toalettavfall från fritidsbåtar erbjuda båtfolket möjlighet att tömma latrintanken.

Norrtälje kommun tog redan 2010 kontakt med AlfaBryggan AB för att se vad det fanns för möjligheter att kombinera latrintömning med en sopstation. AlfaBryggan AB har specialiserat sig på innovativ modern marin miljö och har genom sina underleverantörer mer än 30 års erfarenhet i ämnet och resultatet lät inte vänta på sig.

Som en extra bonus blev det dessutom en modern WC med vattenspolad toalett och handfat, ventilation och pissoar. Toalettbyggnaden är hög, ljus, luftig och är självklart målad i falurödfärg med vita knutar. När bryggans nya trädäck snart har grånat så kommer bryggan att smälta in fint i skärgårdsmiljön.

Miljöbryggan Rti-Septi™ ”combi” är 3 m x 15 m och har 3 funktioner. Sugtömma latrin från båtar, förvara hushållssopor samt en toalett med handtvätt. Latrintankarna är 6 kbm och djupsopbehållaren är 5 kbm. Bryggan är mycket stabil och två båtar kan använda stationen samtidigt, den är fristående och oberoende av el. Alla pumpar är handdrivna, ventilationen vinddriven och nivåavkännaren som skickar sms till ansvariga är soldriven. Miljöbryggans pontoner är polyeten med luft som är det miljövänligaste materialet för flytbryggor. Trädäcket är kådig sibirisk lärk. Miljöbryggan Rti-septi™ ”combi” är en riktig vän för dig som gillar en ren skärgård!

Info: www.pontoner.se