7 augusti, 2012

Audi Dragon Cup GP 3 – Ett Drak-SM som innehöll allt

Vindstilla, regn, sol, framgång, tjuvstart, glädje, svart flagg, krockar, protester och vinnarglädje. Årets SM i Drake var en del av Audi Dragon Cup och hade allt. Med 35 startande båtar i Nynäshamns Jubileumsregattas avslutande tävling SM, visade Team Lumme att de är värdiga mästare.

Det är vindstilla första dagen i årets SM. I timmar ligger Drakarna och väntar på startbåtens nedräkning för att i exakt rätt läge få pressa sig över linjen och sträcka ut mot SM-framgång. Det är glad stämning ändå, men viss iver kan skönjas under ytan.

Det var ett år sedan sist och vinnarskallarna har tagits fram i varje team. Det är hårt tryck på linjen när båtarna äntligen får starta. Omstart. En svart flagga hissas i nästa start och den som nu tjuvstartar blir direkt diskvalificerad i racet. Så blir också fallet. En hel del båtar går över linjen och missar sin chans att vinna. Det blir två race denna dag och leder gör nu Team Linda, SWE323, som vann det andra racet för dagen.

Dramatiken fortsätter andra dagen då ivern och guldjakten leder till att ett antal båtar krockar med lättare skador som följd vid kryssmärket. Senare i race 5 har vi en större krock då en styrbord-babord -situation uppstår och SWE330 kör rakt in i Sweet Alice, SWE358, som får masten bruten och tvingas avbryta. När Sweet Alice beviljas gottgörelse av tävlingsledningen tilldelas de den 6:e placering de hade vid krocken i racet. Eftersom de tvingas till avbrott i tävlingen, räknas en snittplacering ut för det sista racet baserat på deras tidigare placeringar i tävlingen. De ges en 5:e plats i sjätte racet. Det ger dem i sin tur en bronsmedalj. Tur i oturen konstaterar de sannolikt själva.

Vinner gör Team Lumme som med sina erfarna seglare Patrik Salén, Olle Johansson och Staffan Salén. I tre av racen går de ut som segrare och själva hävdar de att det handlar om tur:

– Ibland funkar det, ibland funkar det inte, säger rorsman Olle Johansson.

Lumme vann hela Audi Dragon Cup förra året och även om de nu ligger på femte plats har de goda förutsättningar att avancera då man får räkna bort resultatet från ett Grand Prix vid deltagande av minst 4 deltävlingar. Lumme har vunnit de två tävlingar de deltagit i och missat ett GP som de följaktligen får räkna bort.

SM i Drake avslutade Jubileumsregattan i Nynäshamn. Jan Klingeborn, ansvarig för tävlingsdelen i Jubileumsregattan, är nöjd med SM:et och hela regattan i sin helhet:

– Vi har haft en fantastisk stämning, både bland seglare och bland funktionärer. Det känns som det här är århundradets arrangemang här i Nynäshamn med över 70 000 besökare under regattan.

Resultatlistor och mer info: www.audidragoncup.se