Håll Sverige Rent har i samarbete med Studiefrämjandet tagit fram ett utbildningsmaterial till den aktuella filmen ’Strömmar av plast’ där Sveriges främsta forskare berättar om plasten och mikroskräpet som fyller våra hav och om Bohuskustens enorma problem med nedskräpning. Materialet består av en studiehandledning, en fördjupningsrapport, filmer om marin nedskräpning mm. Materialet är kostnadsfritt och beställs via Håll Sverige Rents hemsida.
Världshaven håller i snabb takt på att fyllas av skräp och våra svenska hav utgör tyvärr inga undantag. Enorma ansamlingar skräp återfinns i Skagerack, där skräp från hela Nordsjön samlas. I genomsnitt sköljer Nordsjöns vågor upp en kubikmeter skräp i timmen, varje dag, året runt längs Bohuskusten, Sveriges mest nedskräpade kuststräcka.
Marint skräp förorsakar inte bara en förfulad miljö, lidande och döda fåglar och havsdjur – Faktum är att ingen ännu riktigt vet hur denna skrämmande utveckling i framtiden kommer påverka människor, djur och den globala havsmiljön.
UNEP, FNs miljöprogram, förutspår att plast i haven är ett av de 10 snabbast växande globala miljöproblem. Ungefär 80% av det skräp som finns i våra hav består av plast som använts en kort period och oftast bara en enda gång. Endast en bråkdel av skräpet tas om hand – om det i bästa fall sköljs upp på stranden – resten blir kvar i haven för all överskådlig framtid. Plasten ändrar skepnad med tiden och bryts ner till allt mindre plastbitar lagom stora för att ätas av sjöfåglar, marina däggdjur, musslor och fiskar som sedan dör av svält.
På Håll Sverige Rent vet vi att orsaker till, och effekter av marin nedskräpning, tyvärr är relativt okända problem för allmänheten. Detta vill vi självklart förändra. Vi vill skapa intresse och grogrund för diskussion, kunskapsutväxling och handlingskraft hos allmänheten, viktiga samhällsaktörer och opinionsbildare. Vi vill nå individer genom organisationer och plattformar som redan idag engagerar sina medlemmar i folkbildande aktiviteter. Vi hoppas du vill bidra i kampen mot den marina nedskräpningen genom att sprida nyheten om att detta material finns.