26 april, 2013

”Världsarvsturism Lindholmen” – ett etappmål i hamn

I Karlskrona har nu ”Världsarvsturism Lindholmen” kommit ytterligare ett steg längre. Förutom att själva repslagarbanan – där alla rep till flottan slogs under en lång period – är i drift igen har nu även det pumphus som driver Polhemsdockan restaurerats.

Tömningen av den stora Polhemsdockan sköttes från början av ren mankraft. Upp till 100 man vevade samtidigt ett enormt veverk för att dra upp hinkar med vatten för att tömma dockan, där fartyg än idag får ligga för reparation.

Idag är pumparna modernt drivna med elektricitet, men tidigare har tömningen av dock skötts med ångkraft. Den gamla ångmaskinen kan idag köras med lufttryck för att ge besökare en känsla av hur det såg ut när dockan tömdes på vatten.

Bakom arbetet står Världsarvet -Karlskrona, VHFK (Varvshistoriska Föreningen i Karlskrona) i samarbete med sponsorer och olika myndigheter som har stöttat arbetet.

Pressmeddelande från Varvs Historiska Föreningen i Karlskrona VHFK:

I och med halvårsskiftet nu i sommar är vi framme vid ett viktigt etappmål när det gäller att utveckla världsarvsturismen på Lindholmen.

Vi kan nu redovisa resultat i form av två besöksmål, som saknar motstycke såväl i ett nationellt som i ett internationellt perspektiv. Det handlar givetvis först och främst om repslagarbanan som nu börjar funna sina former i besöksverksamheten. Turisttillströmningen växer från år till år.

Viktiga nyheter är att vi i samarbete med båtbyggarlinjen på Litorina folkhögskola på börjat en utbildning av unga repslagare – en verksamhet som vi är ensamma om i Sverige. Härutöver har vi nu i samarbete med FortV kunnat få till stånd en möteslokal som är något ”annorlunda.”

Nytt för i år är Polhemsdockans pumphus, där vi nu kan levandegöra den spännande historien om detta så märkliga projekt från Karl XII:s dagar. Det var inte utan orsak som Polhemsdockan vid sin tillkomst kom att kallas ”världens åttonde underverk”! Dockan torde vara den enda anläggning i sitt slag från Karolinertiden, som fortfarande är i drift!

Info: www.repslagarna.se