26 april, 2013

Peter Norlin – En minnesutställning på Sjöhistoriska Museet

När Peter Norlin gick bort i december 2012 innebar det slutet på ett enastående kapitel inom svensk yachtkonstruktion. I sommar kommer hans livsverk att uppmärksammas med utställningen Rena linjer, ren segling på Sjöhistoriska Museet. En rik kavalkad av ”N”-märkta ritningar, halvmodeller och foton sammanfattar en produktion vars bredd och internationella toppar saknar motstycke inom svensk yacht design. Under några dagar ges också en unik chans att se legendariska ”ur”-Scampi, hembygget bakom Peter Norlins genombrott 1969.

Många seglare bär på sina egna intryck och erfarenheter av Peter Norlins båtar, som byggts i omkring 10 000 exemplar. Men det är först i samlad form – en utställning – som man kan få en uppfattning om helheten i hans arbete och förundras över rikedomen och variationerna. Som yacht designer och seglare var Peter Norlin öppen för alla slags segelbåtar. Inget var honom främmande. Arbetet vid ritbordet bottnade i hans intuitiva känsla för de linjer som får en segelbåt att löpa.

På sommarens utställning visas Peter Norlins hela spektrum av segelbåtar:
Det uppseendeväckande genombrottet med Scampi 1969; den långa raden av hans internationellt segerrika havskryssare; alla 6:or som under ett par decennier utmanade konstruktörens känsla och intellekt med intrikata skrovformer och kölar; 2,4:an som seglas på samma villkor oavsett fysiska förutsättningar och är en egen klass i Paralympics; de stora båtarna i America’s Cup och Whitbread Round The World Race; och många andra.

Utställningen visar även åtskilliga av de familjebåtar som gjorde Peter Norlin populär i breda seglarkretsar. Erfarenheterna från kappseglingen omsattes i goda seglingsegenskaper, den berömda ”Norlin-klangen”. Samtidigt visade Peter Norlin sin respekt för det traditionella båtarvet, bland annat i en tidlös utformning av båtarnas överbyggnad.

Peter Norlin var verksam in i det sista. Med datorn i sjuksängen avslutade han arbetet på en ny skärgårdskryssare av A22-typ. Ritningarna och en halvmodell kommer att visas på Sjöhistoriska Museet.

Cirkeln sluts med Peters allra första skapelse; den 23-27 maj kommer ”ur”-Scampi, prototypen från 1969, att stå uppställd framför Sjöhistoriska Museet. Det blir ett unikt tillfälle att på nära håll få uppleva en av Sveriges – och världens – mest berömda segelbåtar.

Peter Norlin var född i Stockholm 1941.

Sjöhistoriska Museet visar utställningen Rena linjer, ren segling från den
23 maj till oktober 2013. Arrangörer är föreningen Veteranbåten – som värnar, vårdar och visar det svenska båtarvet – tillsamman med Peter Norlins familj, i samarbete med Sjöhistoriska Museet.

Foto: Peter Norlin.