22 april, 2013

Azimut 80 – byggd för högsta komfort ombord

Denna nya 24 m båt från italienska Azimut Yachts får sin officiella premiär i juni vid Azimut Benetti Yachting Gala. Det är en yacht i internationell toppklass och mycket modern stil där inget har lämnats åt slumpen utan ägaren och besättningen ska kunna njuta av båtlivets alla bekvämligheter ombord.

Vissa båttillverkare är värda att man håller ett extra öga på vad de gör med utvecklingen av sina båtmodeller eftersom många andra tillverkare följer efter dem. Engelska Princess Yachts är en sådan tillverkare, Azimut en annan. Trots att den italienska hemmamarknaden för båtar har näst intill utraderats de senaste åren håller Azimut stilen och har hög nivå i sitt utvecklingsarbete tack vare en stark exportmarknad.

Bland annat har den nya Azimut 80 försetts med fyra kabiner, fem badrum och en flybridge på enorma 42 kvadratmeter. I övrigt har båten en mängd innovativa idéer och system för möblering och ljussättning, som betyder väldigt mycket för lyxkönslan i den här typen av yachter.

Nya Azimut 80 är den första yacht på över 72 fot som är helt och hållet designad vid Azimuts högkvarter i Avigliana i Italien. Yachten bygger på erfarenheten från tidigare och betydligt större båtar, där Stefano Righini stod för den yttre designen medan interiören designades hos Achille Salvagni Architetti.

Azimut 80 är en fritidsbåt byggd för CE-klass A men konstruerad för att klaar alla väderförhållanden. Layouten omfattar fyra kabiner, alla med separat badrum, inklusive ägarens kabin som har full bredd över hela båten. Båten kan ta emot upp till åtta gäster.

Panoramafönster ska ge maximal sikt åt alla håll och enligt Azimut kommer båten att revolutionera livet ombord. Känslan av rymd i ägarkabinen och i de fina badrummen är några av denna båts trumfkort, tillsammans med de nyskapande fönsterlösningarna. Mycket av detta har blivit möjligt tack vare modern teknik med vakuuminjicering och limning.

Båten har bland annat fem vertikala fönster, som kan förvandlas till en gemensam fönsteryta. Ägarkabinens badrum utnyttjar hela båtens bredd och fungerar närmast som ett spa med all lyx och alla bekvämligheter.

Interiören sägs vara extremt modern och påkostad i Azimut 80 med fina material, till exempel marmor i badrummen och gråblekt ek kombinerat med mörka träslag på många platser. Designerna har även använt mycket LED-teknologi i sitt arbete. Det ger mycket ljus samtidigt som båten får en bättre rymdkänsla.

Badplattformen är på nästan nio kvadratmeter med gott om plats för solbadare och leksaker. Bland annat får det rum en 4 m jolle och jet ski.

I motorrummet finns två stycken 1 550 hk MAN dieselmotorer, som ger en toppfart på 30 knop. Bränsletanken har en kapacitet på 6 000 medan vattentanken tar 1 200 liter. Som tillval kan båten förses med elektriska CMC Marine stabiliseringsfenor eller Seakeeper stabiliserare.

Tekniska data
Längd: 25,2 m
Bredd: 5,96 m
Djupgående: 1,2 m
Deplacement: 60 500 kg
Motorer: 2 x 1550 hk (1140 kW) MAN V12
Topphastighet: 30 knop
Marschfart: 26 knop
Bränsletank: 6 000 liter
Vattentank: 1 200 liter
Kabiner: 4+2
Bäddar: 8+2
Info: www.azimutyachts.com