17 september, 2012

Nytt fartrekord för briggen Tre Kronor af Stockholm

På sin resa med Initiativet Hållbara Hav för ett renare Östersjön har briggen Tre Kronor även passat på att sätta två nya rekord. Under 8 timmar (två vakter) seglade hon 88,8 sjömil. Farten pendlade länge mellan 14 och 15 knop och toppade i en surf nerför en vågdal med 17,3 knop. Ganska bra för ett 330 tons fartyg med en beräknad maxhastighet på 14 knop.

Seglingen är en fortsättning på det seminarium ”Östersjön – vem bryr sig…” som genomfördes i Kolskjulet den 29 augusti i närvaro av miljöminister Lena Ek och kronprinsessan Victoria. Forskare, miljöorganisationer, politiker och näringsliv samlades då för att ta del av den senaste informationen om Östersjöns miljöstatus. Seminariet filmades och finns att se på SVT Forum.

Annat mål än fartrekord
Årets segling som gått mellan Helsingfors, Tallinn och Riga, har genomförts i samarbete med Baltic Sea Waste Campaign, Håll Sverige Rent och TeliaSonera. Målet med resan har varit att fästa uppmärksamheten på utsläpp av miljögifter och den pågående nedskräpningen i Östersjön. Varje år slängs enorma mängder plast och annat skräp i Östersjön samtidigt som allt fler miljögifter upptäcks i våra vatten.

Under besöken i hamnarna har man bjudit in till seminarier och möten och skräpdykningar där man filmat bottnarna och även plockat upp skräp för att visa vad folk dumpar i havet.

Initiativet Hållbara Hav startades av Briggen Tre Kronor 2011. Huvudpartner från och med 2012 är TeliaSonera.

Briggen Tre Kronor AB verkar som en ambassadör för Östersjöregionen, med fokus på hållbarhetsfrågor. Genom Initiativet Hållbara Hav arbetar vi för att främja Östersjöns miljö och utveckla unga människors samverkan och ledarskap i östersjöregionen.

Hållbara Hav är ett initiativ som med ett tvärvetenskapligt synsätt och ur ett brett perspektiv, vill belysa Östersjöns miljö och möjligheter. Initiativet vill också peka på de insatser som initierats och som pågår, och de positiva resultat som åstadkommits. Avsikten är att föra samman de av samhällets aktörer som verkar för Östersjöns bästa. Initiativet Hållbara Hav kan i detta avseende göra skillnad och leda till konkreta insatser för Östersjöns framtid.