14 september, 2012

Förslag om ändrade skatteregler för tillsatser i motorbränsle

Regeringen föreslår vissa ändrade punktskattebestämmelser för tillsatser i motorbränsle. Syftet är att anpassa de svenska bestämmelserna till EU:s regler. Detta förslag lämnas till Lagrådet idag.

De aktuella tillsatserna beskattas redan i dag när de ingår som en del av ett färdigt drivmedel och förslagen påverkar därmed inte beskattningen av drivmedel. För att underlätta hanteringen av tillsatserna föreslås i lagrådsremissen att de ska följa de förfaranderegler som gäller för drivmedel.

Genom förslagen i lagrådsremissen klargörs att energiprodukter som säljs, förbrukas eller är avsedda att förbrukas som tillsatser i motorbränsle eller som medel för att öka motorbränslets volym ska omfattas av bestämmelserna om energiskatt och koldioxidskatt redan innan de blandats i drivmedlet. Tillsatser som säljs i förpackningar om högst en liter omfattas inte av detta. Förslagen är en följd av en dom i EU-domstolen.

De aktuella tillsatserna, ofta kallade additiv, tillsätts exempelvis för att hålla bränslesystemen renare eller motverka knackningar i motorn.

De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 januari 2013.