12 september, 2012

Gränsöverskridande möte om marint skräp i Riga

Skräp täcker stora delar av botten i Östersjöns hamnar och plast är det dominerande skräpet på stränderna längs Östersjön. Det är några av slutsatserna efter sommarens skräpdyk i hamnar och skräpmätningar på stränder. Nu möts nyckelaktörer kring Östersjön för en gränsöverskridande konferens i Riga.

Cyklar, kundvagnar, plastbestick, plastpåsar, plastflaskor och massor med annat skräp ligger på botten av våra hamnar i Östersjön. Det är en slutsats som kan dras av de filmade skräpdyk i sju hamnar som genomförts under sommarens Baltic Sea Waste Campaign – ett samarbetsprojekt mellan Håll Sverige Rent och Folke Rydén Production.

Parallellt har skräpmätningar genomfört på 36 stränder i fyra länder utmed Östersjöns kuster inom EU- projektet MARLIN (Baltic Marine Litter). De preliminära resultaten visar att plast är det dominerande skräpet på samtliga stränder.

– Våra undersökningar visar att det finns mycket skräp på botten i Östersjön och att plast utgör nära 60 procent av skräpet på stränderna, säger Anna Linusson, VD på Håll Sverige Rent.

– Marin nedskräpning är ett allvarligt internationellt miljöproblem som kräver gemensamma lösningar.

På torsdagen möts en rad nyckelaktörer i Riga för att diskutera problematiken kring den marina nedskräpningen. På konferensen deltar representanter från EC Joint Research Centre, Baltic Environmental Forum, Council of Baltic Sea States, Havs- och vattenmyndigheten, Skärgårdsstiftelsen samt Håll Sverige Rent, Håll Skärgården Ren (Finland), Keep Estonian Tidy och FEE Latvia. Även representanter från Let´s do it-rörelsen och Baltic Marine Environment Protection Commission (Helcom) deltar.

Under sommaren har Baltic Sea Waste Campaign besökt Visby, Kalmar, Simrishamn, Oxelösund, Norrtälje och Tallin i Estland. Just nu befinner sig teamet på turnéns slutstopp Riga i Lettland, där ännu ett filmat skräpdyk genomförs. Kampanjen syftar till att visa hur mycket skräp som finns under ytan.

Konferensen arrangeras av EU-projektet MARLIN, som är ett internationellt samarbete mellan Håll Sverige Rent, FEE Latvia, Keep Estonian Tidy och Keep the Archipelago Tidy från Finland. I projektet används en internationell metod för att mäta och analysera nedskräpningen längs kusterna. Metoden har FN:s miljöprogram UNEP tagit fram.