3 september, 2012

Kraftprov i Stockholms skärgård – dags för Ö till Ö

Nu är det dags för en av världens tuffaste, häftigaste och mest krävande endagarstävling. Måndagen 3 september avgörs Ö till Ö i Stockholms skärgård med start på Sandhamn och målgång drygt nio timmar senare på Utö. Deltagarna ska avverka en sträcka motsvarande cirka två Lidingölopp och 3,5 Vansbrosimningar i en följd.

Ö till Ö är en unik tävling som består av 54 kilometers löpning över 20 öar och 11 km simning, mellan öarna. Av säkerhetsskäl tävlar man i tvåmannalag. Deltagarna springer och simmar i våtdräkt och löparskor. Någon tid att byta om finns inte.

Tävlingen avgörs nu för sjunde året i rad. Och redan har den växt till en av de mest respekterade och krävande endagstävling i sportvärlden. Det som började som ett vad, mellan krögaren Anders Malm och två bröder på Utö Värdshus, har från första tävlingsåret (2006) växt från 20 till numera 100 deltagande par från hela världen. En halvtimme efter att anmälningen öppnades i vintras var tävlingen fulltecknad.

Deltagarna startar från seglarhotellet på Sandhamn i gryningen måndag 3 september. Att det är en måndag är ingen slump. Då är få fritidsbåtar ute och det är enklare att bevaka farleder och skydda de simmande lagen. Det blir ändå tufft att ha kontroll på samtliga par eftersom det är 19 simningar mellan öar som ska klaras av – i ett vatten som håller cirka 12-13 grader. Målgång sker vid Utö Värdshus på Utö där vinnande lag får en segercheck på 37 500 kr.

Ö till Ö lockar deltagare från hela världen. Här finns långdistanstriatleter och multisportare i världsklass, blandat med elitsoldater och elitmotionärer. Men det finns också renodlade kompisgäng vars målsättning är att klara maxtiden på 14 timmar, vilket är en stor bedrift i sig.
I år startar en av Sveriges största friidrottsprofiler Malin Ewerlöf-Krepp. Malin tävlar tillsammans med Stefan Ekström i mixedklassen. Stefan har deltagit i tre tidigare Ö till Ö, då i herrklassen.

Säkerheten är givetvis i fokus. Samtliga lag är utrustade med GPS:er så att tävlingsledningen kan följa deras väg. För att hålla ihop fältet och slippa eftersläntrare finns det stationer som måste passeras inom en viss maxtid. De som inte klarar det tas ur tävlingen.

För mer information, fullständiga startlistor och för att följa tävlingen besök www.otillo.se

Foto: Malcolm Hanes.