30 augusti, 2012

Opera under polarhimlen

Ett stjärnlag med solister med bland andra barytonen Trond Halstein Moe och mezzosopranen Angelica Voje mönstrar på MS Trollfjord och seglatsen ”Opera under polarhimlen” i oktober.

För femte året i rad arrangerar Hurtigruten en operaseglats. Varje år har gäster och publik längs Hurtigruten-leden fått uppleva stämningsfulla konserter med musiker och solister av mycket hög konstnärlig klass.

Jubileumsturen mellan den 29 oktober och den 4 november med MS Trollfjord är inget undantag. I samarbete med Norska operan har vi på höstens seglats från Bergen till Kirkenes med oss ett stjärnlag med solister, alla med framgång på såväl nationella som internationella operascener. Flera av dem har även skapat stor konst ombord på Hurtigruten vid tidigare tillfällen.

I år har vi extra stort nöje att önska den internationellt kända barytonen Trond Halstein Moe välkommen ombord på MS Trollfjord som jungman. Även i år kommer den förra operachefen Björn Simensen att kunna upplevas i fri dressyr som utmärkt konferencier i god form.

Vi kommer att bjuda på konserter ombord med världens vackraste kust som kuliss, i år dekorerad med höstens fantastiska färgspel. Repertoaren består liksom tidigare år av kända arior från operor, operetter och musikaler. Solisterna ackompanjeras av pianisterna Tore Dingstad och Helge Evju, båda med lång erfarenhet och med bakgrund i Norska operan.

Som en del av programmet på årets operaseglats arrangerar Hurtigruten, i samarbete med Nordnorsk Opera och Symfoniorkester, en konsert i Ishavskatedralen vid ankomsten i Tromsö den 2 november. Programmet bjuder på musikaliska pärlor av kända kompositörer som Benjamin, Dowland och Mozart. Tromsös kammarorkester leds, tillfället till ära, av dirigenten och solisten Wolfram Christ, en av de främsta altviolinisterna i Europa.

Vi kommer även att arrangera en helt unik konsertupplevelse på självaste Nordkapsplatån. En mer spektakulär inramning för en operakonsert får man leta efter!

Solister på Operaseglatsen 2012:
Sopraner: Anne Wiik Larssen och Gunda Marie Bruce
Mezzosopran: Angelica Voje
Tenorer: Helge Rønning och David Fielder
Baryton: Trond Halstein Moe
Piano: Tore Dingstad och Helge Evju
Konferencier: Björn Simensen
Operaseglatsen med MS Trollfjord följer den vanliga resplanen.

Info: www.hurtigruten.se

Hurtigruten kan glädja alla operafantaster med ytterligare en kulturbegivenhet ombord. Redan i januari 2013 är det dags för en ny operaseglats, den här gången med MS Midnatsol på väg till resemässan i Oslo. De kulturella inslagen börjar vid avgången i Trondheim den 6 januari på den sydgående resan. Fartyget ankommer huvudstaden den 9 januari för att delta på resemässan. Hurtigruten återkommer med detaljer kring programmet och inte minst med solisterna på operaseglatsen mellan Trondheim och Oslo.