5 augusti, 2012

OS-guld till Fredrik Lööf och Max Salminen i Starbåt

Det blev ett OS-guld till de båda svenska seglarna Fredrik Lööf och Max Salminen i Starbåt vid OS i London. Lööf och Salminen hade säkrat en medalj redan innan söndagens finalseglingar, men få hade vågat hoppas på ett guld. För den oerhört rutinerade Fredrik Lööf kom guldet som ett kvitto på att han är en av världens främsat seglare i den finaste klassen – Starbåt.

Svenskarna tog ledningen direkt i finalseglingen, men det var inte förrän efter målgång som det stod helt klart att de hade säkrat guldmedaljen.

De flesta trodde ända in i mål att den ledande engelska besättningen hade guldet helt klart. Men efter en tabbe strax innan målgång missade engelsmännen guldet och Lööf (42) och Salminen (23) fick sin guldmedalj.

För de svenska OS-seglarna var guldet ett skönt bevis för att de verkligen tillhör världstoppen. De har seglat i motvind de senaste åren och fått svårt att få til ldet i de viktigaste tävlingarna. Till skillnad från i Triatlon och längdhopp hade dock de svenskarna tävlarna marginalerna på sin sida i Starbåt.

Läs mer och hör intervjuer på Ekots hemsida:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=179&artikel=5219517

Foto: onEdition,