16 juli, 2012

Hurtigruten till Hjörundfjorden

Den klassiska båtresan möter den klassiska Vestlandsfjorden. Under elva dagar i september kommer alla fartyg i Hurtigrutens flotta att segla till det som många anser är världens vackraste fjord – unika Hjörundfjorden i Möre och Romsdal.

Hjörundfjorden betraktas av många som den mest traditionsfyllda, klassiska norska fjorden av dem alla. Den ligger mitt ibland de majestätiska fjällen i Sunnmörsalperna och bjuder på reseliv med historiska inslag. Det var hit som kejsar Wilhelm II av Tyskland helst åkte på sina årliga besök i Norge i slutet av 1800-talet.

Som den enda operatör som är aktiv året om längs den norska kusten lägger Hurtigruten stor vikt vid att kunna erbjuda sina gäster unika upplevelser, oavsett om det är på land eller ombord under resans gång. Testseglatserna till Hjörundfjorden är en del av vårt kontinuerliga utvecklingsarbete.

– Vi strävar efter att vara en unik och autentisk reselivsprodukt, och testerna i Hjörundfjorden är en del av detta arbete. Det är en fjord med en helt fantastisk natur, fjäll vid havet, älvar och platser med en fascinerande historia. Det var hit som kryssningsfartygen gick i den norska turismens späda begynnelse, vid tiden då Hurtigruten etablerades år 1893, säger kommunikationschef Ragnar Norum.

Från den 15:e till den 25:e september kommer Hurtigrutens fartyg i tur och ordning att segla in i Hjörundfjorden och till Öye vid Norangsdalen, en av landets vildaste och trångaste dalgångar. Gästerna kommer att få möjlighet att vandra i de vackra omgivningarna och delta i en bussutflykt upp till platsens utsiktspunkt.

– Hurtigruten har aldrig åkt in i Hjörundfjorden förut som en del av resan. Målet med de elva testseglatserna är att kartlägga de operativa möjligheterna i området och inte minst att få feedback från gästerna om deras upplevelse av resan. Om detta är så bra som vi hoppas kommer vi att försöka göra Hjörundfjorden till ett fast inslag i höstkonceptet ”Autumn Gold” redan från 2013, säger Norum.

Seglatserna in i Hjörundfjorden läggs upp som en förlängning av sommarsäsongen efter att Geiranger-seglatsen avslutas den 14:e september. Fartygen kommer att avgå som vanligt från Ålesund kl. 9.30. Efter en seglats på omkring 30 nautiska mil ankommer vi Öye efter omkring två timmar. Här kommer gästerna att kunna njuta av omgivningarna fram till klockan 15.30, då fartyget sätter kurs tillbaka till Ålesund med ankomst kl. 18.00. Därefter fortsätter fartyget sin resa norrut enligt den vanliga sommartidtabellen kl. 18.45.

– MS Trollfjord är först ut med avgång den 15:e september, medan MS Finnmarken avslutar testseglatserna den 25:e september. Vi hoppas och tror att våra hamnar och gäster längs den norska kusten ser fram emot denna förlängning av sommarsäsongen. För oss är det ett viktigt steg när det gäller att skapa unika upplevelser och visa upp de riktigt stora pärlorna som vi har längs kusten. Vi ser fram emot det, säger Norum.

Kommentarer

hilde 00:47:02 2012-07-20

Fantastisk ,unikt,i en unik natur