6 juli, 2012

Effektiv skadereglering räddade kappseglingssäsongen för Avantime 2

I juni, bara några dagar innan säsongsstarten och ORCi-VM i Helsingfors, gick masten på tävlingsbåten Avantiime 2 av under en färjetransport mellan Åbo och Kapellskär.

Pressmeddelande:

– Paniken var total. Säsongen låg bara dagar bort och vi hade storsatsat och investerat massor i både träning och utrustning. Vi visste att kolfibermastar av vår modell är svåra att få tag i, så hela säsongen stod på spel, säger Cedrik Leijon på Avantime 2.

Avantime 2 är försäkrad hos Atlantica och sent en fredagskväll kontaktade Avantime 2 Atlanticas jour.

– Vi insåg direkt att det var riktigt bråttom om vi skulle klara starten i ORCi-VM. Dessutom finns mastar av kolfiber vanligtvis inte på lager hos tillverkare och reparatörer i Sverige även om de blivit vanligare på kappseglingsbåtar, säger Per Ingberg, skadereglerare på Atlantica.

Under samma helg sökte Atlantica och Avantime 2-teamet febrilt efter en lösning. Till sist lyckades man hitta en möjlighet hos en masttillverkare i England där man gjorde en lucka i produktionen för att tillverka och skicka det speciella maströr som behövdes till Avantime 2.

– Det var en lättnad när vi insåg att säsongen var räddad. Vi är mycket nöjda med samarbetet med Atlantica som förstod vår situation och agerade snabbt för att hjälpa oss, säger Cedrik Leijon på Avantime.

Avantime 2, en FinnFlyer 42 är en av de absolut snabbaste 42-fotarna i IRC- och ORCi-klasserna med unika egenskaper fokuserade på seglingsprestanda och kvalitet. ÅF Offshore Race 2012 är även en del i den egna satsning Avantime CUP med främsta målsättning att öka intresset för havskappsegling i Sverige. Följande tävlingar ingår i Avantime CUP 2012:

• Lidingö Runt, 12 maj 2012

• Ornö Runt, 26 maj 2012

• Sandhamn Open, 9-10 juni 2012

• ÅF Offshore Race, 30 juni-4 juli 2012

• ORCi-VM i Helsingfors, 4-11 augusti 2012

• Tjörn Runt, 18 augusti 2012

• DataCom Cup Sandhamn, 25-26 augusti 2012