5 juli, 2012

Upptäck livet i Västerhavet

Upplev livet på stort djup i Gullmarn och Kosterfjorden. Var med när alger och djur plockas upp från havsbottnarna. Göteborgs universitet bjuder på mängder av spännande aktiviteter under Västerhavsveckan som inleds den 7 juli.

Pressmeddelande:

Under temaveckan om havsmiljön anordnar Sven Lovén centrum för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet, i samarbete med bland annat Havets Hus och Kosterhavets nationalpark, en stor mängd aktiviteter.

Följ i undervattenfarkostens spår
Forskningsstationen Lovéncentret Kristineberg i Fiskebäckskil slår upp dörrarna för allmänheten. Akvarier visas på onsdag 11 juli och man kan lära sig mer om Västerhavets maneter. En fjärrstyrd undervattensfarkost med videokamera visas upp vid kaj, och en film från botten i Gullmarn visas på storbild i hörsalen på Lovéncentret Kristineberg.

Under hela veckan kan de som är intresserade boka en tur från Anderssons kaj i Lysekil till Gåsörännan med forskningsfartyget Oscar von Sydow för att få se vad som finns på havsbottnarna. En guide från Havets Hus visar och berättar under resan.

Lär om livet i Kosterhavet
Akvariet på Lovéncentret Tjärnö nära Strömstad håller öppet varje vardag under Västerhavsveckan. Där kan man fördjupa sina kunskaper, bland annat genom att delta i experimentverkstaden på måndagen. Här avslöjas vad som gömmer sig på havsbotten, hur musslor filtrerar och hur man kan få ett okokt ägg att flyta.

På tisdag är det exkursion med ett forskningsfartyg. Under Barnens sommarlabb kan barnen på onsdag – torsdag upptäcka livet på grunt vatten och göra egna experiment. På torsdag finns även möjlighet för alla att låna vattenkikare, vadarbyxor och håv och ta med fångster från havet till labbet för att undersöka närmare.

Kosterhavets djup kan även ses av den som är ovan vattenytan. På fredag 13 juli filmas livet på 100 meters djup och visas direktsänt på skärm ombord på forskningsfartyget Nereus.
– Under denna exklusiva båttur visar vi det som är mest spektakulärt med Kosterhavets nationalpark – djur på stora djup som i Sverige endast finnas här, säger marinbiolog Martin Larsvik på Lovéncentret.

Under Västerhavsveckans populärvetenskapliga föreläsning på Lovéncentret Tjärnö kan allmänheten dessutom öka sitt vetande om havet; öka kunskaparna om japanska jätteostron.
Dessutom kommer en rad andra aktiviteter att arrangeras längs västkusten under Västerhavsveckan.

Utförligt program finns här: http://www.loven.gu.se/samverkan/allmanheten/vasterhavsveckan-2012/

Senare under sommaren fortsätter Lovéncentret Tjärnö med akvarieöppethållande, exkursioner med fartyg, Barnens sommarlabb och föreläsningar. Man får till exempel veta vad som finns i en kallsup och lära sig om havstulpanernas hemliga liv.