4 juli, 2012

Ny 6,6 m kabinbåt från Finnmaster i höst

I höst kommer ännu en stor nyhet från Karlebyföretaget Oy Finn-Marin Ltd. Denna gång lanseras en helt ny typ av båt inom Finnmaster-familjen. PILOT 7.0 går rakt in i segmentet lättplanande bruks-, fiske- och utflyktsbåt. Nya modellen är en praktisk bruks- och fiskebåt med professionella egenskaper, som med ett Comfort-paket kan förändras till en trivsam utflyktsbåt för hela familjen.

Pressmeddelande:

Enligt Oy Finn-Marin Ltd kommer så kallade pilot-house båtar utrustade med stora akterdäck även framöver att bli mera populära i de nordiska länderna. Den nya modellen kompletterar den befintliga Finnmaster- serien på ett ypperligt sätt.

Vid planeringen av båtens skrov har man fäst speciell uppmärksamhet vid användningssyftet och det som förutsetts av en båt med långt framskjuten tyngdpunkt. Skrovet är planerat av den rutinerade båt konstruktören Hjörvald Sundkvist.

Skrovet är bärande och skrovvinkeln i aktern är svagt, vilket kraftigt reducerar behovet av motoreffekt och sänker planingströskeln markant. Skrovvinkeln blir snabbt brantare mot fören, vilket gör färden behaglig även vid kraftigare sjögång. Man har speciellt tagit hänsyn till de krav som t.ex. fiske ställer på en stillastående båt.

Tack vare det breda bärande skrovet och det specialdesignade slaget är båten mycket stabil, vilket även gör rörligheten och olika aktiviteter ombord på båten tryggt och trivsamt. Den viktiga längsgående stabiliteten vid låga hastigheter är säkerställd med en speciell köl, kölens bakdel är rundad för att säkerställa trygga trailerlyft.

Akterdäcket har planerats så att man, tack vare de smala friborden, lätt når båtens yttre kanter och samtidigt maximerar däcksytan. Under akterdäcket finns tre stora förvaringsutrymmen. Det är lätt att röra sig runt båten tack vare styrbord sidas nersänkta sidodäck i walkaround stil. Det främre däcket har två sittplatser och det bakre däcket kan även utrustas med sittplatser och ett bord.

Båtens cockpit och förkabinen bildar en kompakt helhet. Hytten rymmer sittplasts för fyra personer, två kojplatser, en kyllåda, pentry med tryckvatten samt vattentoalett, och möjlighet till värmare. Styrkabinens skjutdörr är praktisk och lätt att använda. Att röra sig mellan kabinen och akterdäcket är enkelt och sikten från hytten är utmärkt i alla riktningar. Den öppningsbara takluckan gör att styrkabinen känns rymligare.

Tekniska specifikationer:
Längd: 6,60 m
Bredd: 2,50 m
Vikt: 1 250 kg
Personer: 7
Kojplatser: 2
Bränsletank: 139 liter
Vattentank: 40 liter
Hålltank: 40 liter
Motor: 90–150 hk
Kategori: C
Info: www.finnmarin.fi