2 juli, 2012

Regeringen ger i uppdrag till Sjöfartsverket att utreda statens maritima resurser

Regeringen har beslutat att ge ett uppdrag till Sjöfartsverket att utreda förutsättningarna för att införskaffa ett nytt oceangående forsknings- och undersökningsfartyg samt redovisa hur statens maritima fartygsresurser för forskning och undersökningsverksamhet ska kunna nyttjas på effektivast sätt.

– Genom uppdraget till Sjöfartsverket har ett viktigt steg tagits för statens framtida maritima fartygsresurser, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Sjöfartsverket ska redovisa uppdraget senast den 1 februari 2013 och ska i sitt arbete samråda med de berörda myndigheter som förväntas utnyttja denna fartygsresurs.

– Jag är särskilt glad över att regeringen har kunnat fatta detta beslut eftersom det finns ett akut behov av ett nytt fartyg sedan fartyget Argos skrotats, säger Lena Ek.

– För att vi ska kunna uppfylla de krav som EU ställer på oss om att samla in data om hur fiskebestånden i våra hav ser ut och hur haven mår är det viktigt att vi har ett nytt forskningsfartyg, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

I uppdraget ingår att redovisa hur Sjöfartsverket med befintliga och framtida fartyg ska kunna tillhandahålla fartygsresurser för forskning och undersökningsverksamhet, ta fram en kravspecifikation för ett nytt oceangående forsknings- och undersökningsfartyg samt utreda förutsättningarna för dess finansiering.