27 juni, 2012

Göteborgskolorister visas i ny konsthall på Björholmen

En marina kan vara långt mer än båtbensin, bryggvila, strandhugg och proviantering. Det kan även vara en konstupplevelse. På Tjörns nordvästra udde startar nu Björholmens Marina en ny konsthall. Först ut är utställningen Västkustmåleri, där verk av en rad kända göteborgkolorister visas.

Alldeles vid havsvattnet, de karga klipporna, stränderna och lugnet ligger Björholmens konsthall. Mitt i en miljö där konstnärer i alla tider funnit inspiration och motiv. Inrymd i den gamla båthallen som varsamt förvandlats till ett luftigt utställningsrum. Där båtarna förr rullades in, vetter stora glaspartier mot havet och släpper in ljuset. På framsidan står de väldiga portarna öppna för konst och besökare att mötas.

-Vi har haft utställningar här under flera år, men nu satsar vi ännu mer på konsten , säger vd Jörgen Rudbäck, som tillsammans med hustrun Ann Rudbäck äger Björholmens Marina. Deras tanke är att lyfta fram konsten, och att göra den ständigt närvarande i marinans miljö. Konst finns i restaurangen, i konsthallen och under deras första år på marinan ställde mindre etablerade konstnärer ut i de hundraåriga sjöbodarna längs bryggstråket.

-Dels är vi intresserade av konst själva, dels vill vi skapa en kreativ plats här och ett mervärde för våra gäster, säger Jörgen Rudbäck.

Konsthallens första sommar visar utställningen Västkustmåleri med verk av kända göteborgskolorister såsom Inge Schiöler, Ragnar Sandberg, Karin Parrow och Ivar Ivarson med flera, som alla haft sin bas i de bohuslänska trakterna. Även verk av andra västkustmålare visas på utställningen som görs i samarbete med Fahlnaes Konsthandel.

-Vi har specialiserat oss på göteborgskoloristerna, ett måleri som är en explosion av färger. Där varje kolorist använder sin metod, sitt uttryck, säger Angelica Törnqvist.

-Sen är det särskilt roligt att visa detta måleri på just kusten, och i den speciella omgivningen på Björholmen, tillägger hon.

Fakta/ utställningen Västkustmåleri
Pågår på Björholmens Marina 7.7-5.8
Med verk av: Karin Parrow, Ragnar Sandberg, Inge Schiöler, Ivan Ivarson, Åke Göransson, Ragnvald Magnusson, samt Tor Bjurström, Birger Simonsson, Mauritz Karström, Roland Tilajcsik (skulptur)