19 juni, 2012

Briggen Tre Kronor kulmen på ungdoms- och kulturfestival i S:t Petersburg

När S:t Petersburgs ungdomar slutar skolan firas det inte som i Stockholm med att man åker lastbilsflak genom stan. Istället ordnar S:t Petersburg en tio dagar lång kulturfestival med musik, balett och skådespel. Sedan tre år är det den svenska briggen Tre Kronor af Stockholm som hyrts in av staden S:t Petersburg för att avsluta festivalen.

Avslutningen av festivalen kallas Scarlet Sails, efter Alexander Grin klassiska roman med samma namn, där en vacker flicka väntar på att hennes älskade ska komma på ett fartyg med purpurröda segel.

I finalen paraderar Tre Kronor af Stockholm med purpurröda segel på Neva och avslutar med en vacker sväng framför Vinterpalatset. Allt ackompanjeras av symfoniorkester, operasångare och ett jättefyrverkeri medan en dryg miljon åskådare kantar flodens stränder.

White Nights och Scarlet Sails är Rysslands största publika evenemang och ses på plats av en dryg miljon åskådare samtidigt som det sänds i TV över hela landet.

Idag anlände Tre Kronor af Stockholm till S:t Petersburg där ett hårt arbete nu väntar med att byta alla segel mot ett specialsytt segelställ i röd segelduk. Därefter ska man repetera in koreografin så att fartyget seglar i takt med musiken och fyrverkeriet. Själva framträdandet sker natten mellan 23 och 24 juni.

Briggen Tre Kronor AB verkar som en ambassadör för Östersjöregionen, med fokus på hållbarhetsfrågor. Genom Initiativet Hållbara Hav arbetar vi för att främja Östersjöns miljö och utveckla unga människors samverkan och ledarskap i östersjöregionen.

Hållbara Hav är ett initiativ som med ett tvärvetenskapligt synsätt och ur ett brett perspektiv, vill belysa Östersjöns miljö och möjligheter. Initiativet vill också peka på de insatser som initierats och som pågår, och de positiva resultat som åstadkommits. Avsikten är att föra samman de av samhällets aktörer som verkar för Östersjöns bästa. Initiativet Hållbara Hav kan i detta avseende göra skillnad och leda till konkreta insatser för Östersjöns framtid.