23 maj, 2012

Starkare skydd behövs för att rädda Antarktis marina områden

Öka skyddet för viktiga havsområden kring Antarktis. Det uppmanar en rad naturvårdsorganisationer och kända personer inför Internationella dagen om biologisk mångfald 22 maj. De uppmanar regeringarna att bevara denna unika och värdefulla miljö som utsätts för press från kommersiellt fiske, föroreningar, gruvdrift och inte minst klimatförändringar. För att öka uppmärksamheten lanserar WWF samtidigt en digital karta över oceanerna.

– Internationella avtal är fortfarande inte tillräckliga för att skydda dessa magnifika marina miljöer, hävdar organisationerna i rapporten som vill att ytterligare 19 marina områden skyddas i Antarktis.
Oceanerna runt Antarktis är några av världens mest orörda områden. De är hem för 10 000-tals arter, varav många inte finns någon annanstans. Några av världens mest orörda områden är under stark press från kommersiellt fiske, föroreningar, gruvdrift och klimatförändringar.

– Världen måste agera nu för att bevara områden på internationellt vatten utanför nationell lagstiftning innan det är för sent. Havens globala ekosystem behöver allt stöd som världens regeringar kan ge, säger John Tanzer, global marin chef på WWF International som idag deltar på den internationella havskonferensen vid Eriksbergshallen i Göteborg.

För att öka kraven på ett starkare skydd av marina områden på internationellt vatten, släpper WWF idag en digital karta över oceanerna. Med hjälp av den kan besökaren göra en upptäcktsresa kring Antarktis, Arktis och Sargassohavet som är barnkammare för Europas enda bestånd av ål.
– Den digitala kartan ger oss möjlighet att göra en spännande upptäcktsresa av mindre utforskade områden i världen. Ingen äger de internationella vattnen och de utsätts för växande hot från exploatering och föroreningar, säger Risa Rosenberg, ansvarig för djuphavsfrågor på WWF i Sverige.

John Tanzer och forskaren Henrik Sharin från BalticSTERN och Stockholm Resilience Centre deltar idag på den internationella havskonferensen i Göteborg för att presentera nya trender och värdet av en sund och motståndskraftig marin miljö.
– Vi hoppas på klokt stöd från svenska regeringen och andra länder i vårt globala arbete för att skydda våra hav, säger John Tanzer.

Sverige har två sommarbaser för forskning i Antarktis – Wasa och Svea – och är ordförande för Arktiska rådet. Sverige har också varit inblandade i det oceanografiska arbetet i Amundsenhavet under de senaste två säsongerna. WWF vill se mer åtgärder för polarfrågor och internationellt vatten från den svenska regeringen.

WWF har under åren drivit på för upprättandet av det första skyddet på internationellt vatten i Atlanten, Charlie Gibbs. Det föreslagna nätverket av marina skyddsområden i Antarktis finns på den nya digitala kartan.