21 maj, 2012

Buster XL Pro – ny robust båt i Fiskars Buster Pro-serie

Fiskars utvidgar det populära Buster Pro -modellsortimentet, avsett för krävande användning. Nykomlingen i Pro -serien som lanseras för 2013 är en nästan sex meter lång pulpetbåt som är byggd med tanke på fiske och nyttobruk. Pro -seriens senaste nykomling Buster XL Pro är speciellt planerad för fiske.

Pressrelease:

Föregångarna i Pro -serien har varit den sju meter långa Magnum Pro och Lx Pro i den populära femmetersklassen. Buster XL Pro presenteras för publiken på Helsingfors flytande båtutställning i augusti 2012, varefter leveranserna till marknaden startar.

Lösningarna i Buster XL Pro är planerade i tätt samarbete med den finska fiskeguiden Kalle Paavola. Båtens prototyper är utvecklade och testade i hård användning under de två senaste åren.

– Marknaden saknade en båt som har en bra planlösning för kastfiske och ett rymligt akterparti för trollingfiske, beskriver Paavola utgångspunkten.

Paavola som arrangerar fiskeresor i Pro Kalastus Oy är känd som en mångsidig fiskare, med lång erfarenhet av såväl trolling- som kastfiske i både havs- och insjöförhållanden. På senare tid har jiggfiske blivit hans favorit.

– Kalles erfarenhet och visioner syns överallt innanför skrovet; fastsättningspunkter, pulpet- och sittlösningar, räcken och stuvutrymmen, berättar produktutvecklingschef Anders Kurtén.

I nya XL Pro har man utnyttjat de tidigare Pro -modellernas bästa egenskaper. Båten är byggd i helaluminium, från skrov till durk.

– Vi tror att XL Pro kan bli seriens mest sålda modell. Båten har rejält stora öppna ytor, vilket gör att den förutom för fiske utmärkt lämpar sig som förbindelsebåt i skärgården, för transport av byggmaterial och för myndighetsbruk. En tvåmeters bår ryms in utan problem, nämner Kurtén.

Enlig Kalle Paavola är Buster XL en utmärkt utgångpunkt för en fiskebåt.

– Skrovets egenskaper är de bästa tänkbara i alla väder. Om man inte kommer ut med den här, så fiskar man inte med någon annan båt heller, säger Kalle Paavola.

Den mångsidiga universalbåten passar bra som utgångspunkt för påbyggnad enligt egna behov.

– Man kan inte göra en fiskebåt av en universalbåt, men XL Pro är däremot en bra universalbåt. Din egen utrustning styr användningen: Yrkesfiskaren utrustar sin båt på ett annat sätt än hobbyfiskaren, som också vill ut på sjön med familjen, konstaterar Paavola.

Båtens specialitet är den fällbara aktertoften, som vid behov ger gott om extra utrymme. Den tudelade klafftoften utökar vid behov sittplatserna till sju. Som nerfällda utgör toften luckor för teknikutrymmet.

– De stabila, vändbara klaffarna fungerar också som kastplattform, nämner Paavola.

Båten har en styrpulpet i aluminium, som kan leveraras fabriksinstallerad till höger eller i mitten. Det stora stuvutrymmets lucka finns framför pulpeten.

I pulpeten finns plats för en integrerad plotter och i targabågen, som är försedd med genomföringar för kablage, kan man lätt fästa tilläggsutrustning.

Skålformad off-shoresits ingår som standardutrustning. Som fabriksinstallerad tilläggsutrustning finns en tvåpersoners bänk, som också kan användas som stöd.

Till standardutrustningen hör rostfri reling, som lämpar sig för fastsättning av spötuber och tilläggsutrustning runt om på båten. Som tilläggsutrustning finns dubbel räckesserie i rostfritt som ger ytterligare möjlighet att fästa utrustning.

– Det behövs inga hål i båten, då de extra räckena möjliggör tvåpunktsfastsättning av tilläggsutrustning. Dessutom gör de relingen högre, vilket gör att de är tryggare att luta sig mot i hårdare väder, förtydligar Paavola.

Paavola betonar vikten av väl uttänkta stuvutrymmeslösningar.

– Det får inte ligga någonting som inte används på durken. Den utrustning som inte behövs ska kunna stuvas undan i ordning, så att den inte är i vägen.

Tekniska specifikationer
Buster XL Pro 2013
Längd: 5,94 m
Bredd: 2,17 m
Vikt: ca 620 kg
Personer: 7
Motoreffekt: 70–115 hk