18 maj, 2012

Bimba och “Women’s Team” kör 24-timmars i Rouen

Svenska Bimba Sjöholm och ’Women’s Team” skriver historia vid det klassiska 24-timmars racet för motorbåtar i franska Rouen. För första gången i evenemangets historia kommer ett internationellt team bestående av enbart kvinnliga förare där alla deltagare är från olika nationer.

Det är Bimba Sjöholm ifrån Sverige som ackompanjeras av Tammy Wolf från Kanada, Mette Bjerknaes från Norge och franska Marie-Line Hericher. Förarna blev handplockade av Olympic Team Rouennais teammanager – Albert Hericher och Operations Manager – Carl Kinder, tidigt i höstas och förberedelserna inför eventet har sedan dess varit i full gång.

– Det är en fantastisk möjlighet att få delta och jag har äran att representera Sverige. Jag är förstås enormt stolt över att vara en del av detta historieskrivande team med duktiga kvinnliga racerbåtsförare och att få tävla på detta prestigefyllda evenemang, Säger Bimba Sjöholm, 30, racerbåtsförare ifrån Ingarö.

Rouen 24 Hour Race | 26-27-28 maj
I snart ett halvt sekel har racerbåtsförare rest till floden Seine ca 15 mil väster om Paris för att delta i Rouen 24 Hour Race. Det omtalade racet anses ofta som ”den tuffaste tävlingen inom racerbåtssporten” och eventet har sett sin andel av triumfer och tragedier. Racet körs under totalt 24 timmar och förarna kör i obligatoriska två timmars skift i intervaller. Rouen är ett unikt och utmanande race där tidvattnet ifrån atlanten drar in och stökar till lite, då det bildar flera meter höga dyningar på floden.

Förarna måste dessutom ta itu med kommersiell trafik såsom transportfartyg och pråmar samtidigt som de konkurrerar med ett 40-tal andra lag. Bara att avsluta racet är en seger i sig för förare och utrustning.

Det internationella teamet av kvinnor, kommer köra en Moore katamaran byggd i kolfiber som drivs av en 2,5-
liters Mercury OptiMax två-takts utombordare i världens tuffaste båtrace.

Förutom att vara en av deltagarna i det första ’all-female teamet’ någonsin, är Bimba också den första kvinnliga svenskan att delta i racet.

– Jag är jätteglad att få delta på detta historiska prestigefyllda event. Det blir olikt allt jag gjort tidigare och kommer att bli en otrolig utmaning. Jag försöker aldrig att ha förväntningar då detta är en sport där allt kan hända. Jag har mål. Inga förväntningar. Jag fokuserar fokus på förberedelserna inför Rouen och har sedan i januari tränat otroligt hårt för att uppnå de fysiska krav som racet kommer att ställa på mig, säger hon.

Info:
www.24hourrouenpowerboatrace.com
www.bimbaracing.com
www.facebook.com/bimbasjoholm

Bildtext:
Fr. v. Mette Bjerknes, Bimba Sjöholm, Marie-Line Hericher och Tammy Wolf.