8 maj, 2012

BalticSea2020 stöttar kampanj för marina avfalls- och miljöfrågor

För att öka intresset för marina avfalls- och miljöfrågor startar The Baltic Sea Waste Campaign (BSWC), med stöd från BalticSea2020 och Nordiska Ministerrådet. Håll Sverige Rent är med och projektleder och marknadsför kampanjen. Folke Rydén Production, FRP, producerar film- och multimediamaterial. Tillsammans kommer de att leda en turné – en roadshow – till cirka tio orter runt Östersjön med syfte att informera och engagera politiker, medier och allmänhet om det akuta läget i vårt innanhav.

”Målsättningen är att uppmärksamma marina avfalls och miljöfrågor i Östersjön ur olika perspektiv och synvinklar. Vi vill dessutom visa vad som kan göras för att förbättra tillståndet för vårt känsliga innanhav”, säger Folke Rydén.

Under turnén, som kommer pågå under sommaren och hösten 2012, kommer såväl nyproducerat material som tidigare filmat material att presenteras. Bland annat kommer BalticSea2020s samarbeten med Folke Rydén, Mattias Klum och Joakim Odelberg att uppmärksammas – till exempel Folke Rydéns och Mattias Klums tioåriga medieprojekt ”The Baltic Sea Media Project”, med de prisbelönade filmerna Alla torskar och Vårt grisiga hav, samt Joakim Odelbergs omtalade film Spöknät i Östersjön.

Bilder och filmer i form av video och webb, korta reportage, utställningar samt seminarier och work shops om marina avfalls- och miljöfrågor kommer att presenteras. Även forskare och vetenskapsmän kommer att närvara och dela med sig av sina erfarenheter.

I samband med projektet kommer FRP producera en hemsida som pedagogiskt redovisar BSWC:s innehåll och som ger uppdaterad information om de kommande turnéerna. I anslutning till hemsidan kommer även en blogg att tas fram där projektet kan följas.

BSWC:s närvaro på de utvalda platserna borgar för att intresset för de marina avfalls- och miljöfrågorna förstärks lokalt och regionalt, så att betydelsen för frågorna ökar.

Orter som BSWC avser att besöka är:
Mariehamn, Åbo, Helsingfors, St Petersburg, Tallinn, Riga, Gdansk, Köpenhamn, Visby, Simrishamn, Kalmar och Stockholm. Se bild nedan.