3 maj, 2012

Ny utplacerad hjärtstartare till Käringön

Att skapa en säker kommun eller säker ö är ett arbete som fortsätter runt om i vårt land. Käringön, väster om Orust, fick en speciell grillplats för två år sedan och nu har arbetet påbörjats för att iordningställa en ny helikopternedsättningsplats, Brandvärnet informerar och säljer brandskydds utrustning till husen och övar och förbättrar vårt material. Sjöräddningen tränar varje år i IVPA (I väntan på ambulans) och får skriva upp för den speciella behörigheten som fodrats. I veckan monterades i hjärtstartare utanför Handlaren på ön.

Sjöräddningen och Brandvärnet har ansökt och blivit beviljade flera hjärtstartare, varav den första monterades i ett larmat utomhusskåp utanför handlaren i hamnen. Sjöräddningen har en i en av sina båtar, men det kommer även till övriga räddningsenheter på Käringön.

Två av Sjöräddningens jourbesättningsmän, Johan Hilding och Niklas Kuuse (bilden), monterade skåpet i veckan, så säkerheten har därmed ökats inför högsäsongen i sommar.

Sponsorer till de nya hjärtstartarna är Sjöräddningssällskapet, Svenska Postkodlotteriet och Hjärt Lungfonden. “Hur vi agerar vid ett hjärtstopp”
finns noterats på skåpet.
Text & foto: Gunnar Arwidson
Sjöräddare och Brandvärnschef

Bilden:
Niclas Kuuse (bilden) och Johan Hilding monterade i veckan en hjärtstartare på Käringön. Position N58grader 06,44 O11grader 21,59.

Kommentarer

Christer Weiss Frivillig Sjöräddare 12:29:29 2012-05-03

Jätte bra att man placerar ut dessa hjärtstartare, men när det väl gäller så skall det ju hanteras på ett speciellt sätt och då gäller att person med kunskap finns i närheten. Här själv gått igenom en D HLR kurs så jag vet hur viktigt det är att man gör rätt.