7 maj, 2010

Gaff Yacht Society fyller 50 år på Riddarfjärden

När segelsällskapet GYS celebrerar sitt femtioårsjubileum blir det med ett storstilat evenemang den 4 och 5 september på och omkring Riddarfjärden i Stockholm, där regattan ftroligen kommer att samla omkring etthundra båtar.

GYS har anordnat kappsegling på Ridddarfjärden den första helgen i september sedan 1965, ursprungligen till minne av den stora regatta som hölls där i samband med Stadshusets invigning 1923. Det stora slagnumret har varit, och är, kampen om den näst America’s cup anskrämligaste och mest eftertraktade pokalen, The Scandal Beauty Trophy.

GYS tog också initiativet till Segelbåtens dag, då man seglade på alla Stockholms vatten. Som mest var närmare 1 500 båtar med i denna världens största regatta. När huvudsponsorn drog sig ur på grund av dåliga tider insomnade Segelbåtens dag.

Nu skall den återuppstå, i varje fall på Riddarfjärden. Inte bara de stora och gamla träyachterna kommer att delta utan även en rad inbjudna klasser.

Start- och målkanon placeras på Riddarholmen och högkvarteret blir Stockholms segelsällskaps och Rålambshovs båtklubbs hamnar vid Rålambshov.

Åskådare kommer att kunna åka gratis i veteranbuss mellan Riddarholmen och Rålambshov, där underhållning kommer att ges om allt går i lås. Där skall även olika organisationer sätta upp sina informationstält. Även Automobilhistoriska klubben ämnar visa upp sina gamla rariteter.och man kommer att få se en rad veteranmotorcyklar.

På Riddarholmen och längs Norr Mälarstrand kommer högtalare att placeras ut för referat av seglingarna och sakkunniga kommentarer om det som rör sig på land och på vattnet.

Motor Yacht Societys gamla motorbåtar kommer att defilera liksom Rivaklubbens båtar och Sjöräddning och Kustbevakning visar upp sig. Svenska Skärgårdskryssarförbundet, SSKF, och Sail Yacht Society, SYS, kommer också med sina fina båtar.

För ytterligare information kontakta Mike von Matuska, mike@matuska.se