20 april, 2012

Kusträddarna i aktion mot nedskräpningen

Nedskräpningen av våra hav och våra kuster är ett allvarligt miljöproblem. Många tusen ton skräp, mest plast, slängs i våra hav varje år. Skräp som sköljs upp på våra kuster, som utgör ett dödligt hot mot det marina djurlivet och som orsakar kostsamma skador på både fritidsbåtar och yrkestrafiken. Stiftelsen Håll Sverige Rent har nu dragit igång kampanjen Kusträddarna för att manifestera mot nedskräpningen.

Tanken med Kusträddarna är att alla som vill ska ge sig ut på stränder längs sträckan Strömstad till Simrishamn och plocka skräp på Kusträddardagen den 21 april. Kusträddarna kan också dokumentera skräpet, genom att till exempel fotografera det och sedan skicka in bilderna till Håll Sverige Rent. Dokumentationen ska sedan användas för att sprida kunskap om problemet och på så sätt lyfta frågan.

– Kusträddardagen är en manifestation mot den marina nedskräpningen, säger Anna Linusson, VD på Håll Sverige Rent. Genom kampanjen hoppas vi att fler människor får upp ögonen för problemet och tar ställning mot nedskräpningen.

Skräp i havet ställer till stora problem för det marina djurlivet. Ett exempel är att stormfåglar som lever i Nordsjön i genomsnitt har 30 skräpbitar, mest plast, i magsäcken. Fåglarna uppfattar plastbitarna som mat och låter bli att äta mat, vilket leder till att de svälter ihjäl.

Sälar kan trassla in sig i plastskräp, vilket orsakar svårt lidande för djuren. Uppskattningar som gjorts visar att runt 1 miljon sjöfåglar, mer än 100 000 marina däggdjur och ett okänt antal fiskar och andra havslevande djur dör eller skadas varje år. Det finns även undersökningar som visar att vanliga musslor, som utgör föda för många människor, tar upp mikroplaster i sitt cirkulationssystem, vilket innebär att plasten kan finnas i maten du äter.

Plast som flyter runt i haven orsakar även skador på sjötrafiken, både yrkestrafik och på fritidsbåtar. Skräpet trasslar ofta in sig i propellrar och andra instrument, vilket kan leda till kostsamma haverier.

Genom att delta i Kusträddarna gör vi tillsammans en insats mot den marina nedskräpningen. Gör som artisten och fritidsfiskaren Pernilla Andersson – bli en Kusträddare.

FAKTA:
Kampanjen Kusträddarna arrangeras av Håll Sverige Rent med finansiering av Havs- och vattenmyndigheten
Kusträddardagen går av stapeln den 21 april på stränder från Strömstad till Simrishamn.

Anmälan sker på www.kustraddarna.se och där finns även alla övrig information.

Vinn upp till 10 000 kronor i Kusträddarnas fototävling – bästa bilden på skräpet vinner.

Kommentarer

Sneseglaren 11:27:47 2012-04-20

Undrar vem mottagaren till kampanjen är? Båtfolket skräpar inte ner