20 april, 2012

Fishing For Litter utvidgas till hela svenska kusten

Våra hav är fulla med skräp. Det är ett allvarligt miljöproblem som påverkar det marina livet negativt. En del av lösningen är att engagera yrkesfiskare. Nu utvidgas projektet Fishing For Litter till hela den svenska kusten. Projektet går ut på att yrkesfiskare tar med sig det skräp som fastnar i fiskeredskapen in till hamnen.

Fishing For Litter är ett projekt som drivs av KIMO Baltic Sea i samarbete med stiftelsen Håll Sverige Rent. Syftet med projektet är att skapa förståelse för problemet med nedskräpning i havet genom att samla in, väga och mäta det skräp yrkesfiskarna får med sig in från havet.

Under perioden september 2011 – mars 2012 samlades totalt 3,6 ton skräp in av yrkesfiskare längs kusten av sammanlagt 35 båtar. Yrkesfiskarna får in allt från tvättmaskiner och oljefat till textilier.

– Fiskarna får upp sönderskurna behållare och sopsäckar som visar att personer faktiskt avsiktligt sänker sitt avfall i havet. Därför är det viktigt att höja medvetenheten om problemet genom projekt som Fishing for Litter – ett superkoncept som KIMO tagit fram, säger Anna Linusson, vd på Håll Sverige Rent.

I dagarna har Havs- och vattenmyndigheten beviljat medel för utvidgning av projektet längs hela Sveriges kust. Målet är att bygga upp en permanent verksamhet.

– Vi är mycket glada över att kunna engagera fler yrkesfiskare i Fishing for Litter, säger Ida Wingren projektledare på KIMO Baltic Sea. Vi hoppas att all kunskap som samlas in kan användas till att väcka opinion och på sikt ändra attityder bland alla som färdas på sjön. Fiskarnas ideella insats utgör hela fundamentet i projektet och vi är mycket tacksamma för alla fiskare som väljer vara med.

Info: www.kimobaltic.eu