19 april, 2012

Åldersgräns på bad inte rätt väg att gå

Med anledning av att Fritidskontoret i Skellefteå i dagarna ska ta beslut om höjd åldersgräns på kommunens badanläggningar har en diskussion startat kring åldersgränsen för när barn får tillträda till badet utan en vuxens sällskap. Bakgrunden till ärendet är det allvarliga drunkningstillbudet som inträffade på Vitbergsbadet i Skellefteå sommaren 2011.

Frågan har debatterats de senaste dagarna, vilket Svenska Livräddningssällskapet tycker är viktigt. De vill ytterligare förtydliga vår ståndpunkt:

– Det finns idag inga garantier för att en person är simkunnig vid en viss ålder. Simkunnigheten i Sverige är generellt sett hög, men sett över hela landet uppger fortfarande 3 av 10 personer att de inte kan simma 200 meter. Ser vi på särskilt utsatta grupper är siffran för simkunnigheten lägre. Ska man därför prata om krav på inträde till bad, bör man prata om ett simkunnighetskrav, snarare än ålder, säger Karin Brand, Generalsekreterare på Svenska Livräddningssällskapet.

Det här är en otroligt viktig fråga, där ansvarsfrågan är central och måste både debatteras och tydliggöras.

Äventyrsbaden i Sverige kommer att granskas av Konsumentverket i samarbete med Svenska Livräddningssällskapet och MSB under 2012 och 2013. Svenska Livräddningssällskapet ämnar lyfta åldergränsfrågan i samband med denna granskning. Vi hoppas på en bra dialog med badanläggningar och kommuner i Sverige.