17 april, 2012

Skräpet i Östersjön mäts i internationellt projekt

För första gången mäts nu mängden skräp på stränder runt Östersjön med en enhetlig och vetenskaplig metod. I det internationella projektet Marlin – Baltic Marine Litter – samarbetar Håll Sverige Rent med Lettland, Estland och Finland för att ta reda på vilka skräpmängder som hamnar på våra stränder. På måndag startar skräpmätningarna i Sverige.

Marin nedskräpning är ett allvarligt internationellt miljöhot som ger många negativa effekter. Nedskräpningen i Östersjön är relativt okänd, medan nedskräpningen är ett uppmärksammat problem i världshaven. Skräpet kommer från olika verksamheter längs med kusten och på havet som turism och sjöfart. Östersjön är ett hårt trafikerat hav och många storstäder ligger längs med kusten. Det skräp som hamnar i Östersjön stannar där, eftersom havet är mer eller mindre stängt.

I det internationella projektet Marlin kommer nu för första gången en vetenskaplig internationell metod för att mäta och analysera nedskräpningen längs kusterna att användas. Mätmetoden har utvecklats inom FN:s miljöprogram UNEP/Regional Seas.

I måndags 16 april startade mätningarna i projektet – först ut är stranden vid Eköns havsbad i Valdemarsvik, där Kustcamp hjälper till med mätningarna.

Totalt kommer 20 stränder i fyra länder att mätas vid 120 mättillfällen. I Sverige kommer mätningar att ske i Gotland, Stockholm, Uppsala och Östergötland. Mätningar kommer även att göras i Finland, Estland och Lettland, där Fee Latvia, Keep Estonian Tidy och Håll Skärgården Ren (Finland) deltar i projektet.

Genom de vetenskapliga mätningarna visas hur mycket skräp som sköljs upp på stränderna runt centrala Östersjön, källorna kan kartläggas och det är möjligt att identifiera vilken typ av skräp det handlar om. När väl resultatet är klart är det enklare att sätta in rätt åtgärder för att minska nedskräpningen av Östersjön samt sprida kunskap om problematiken.

Marlin är ett EU-projekt, som är delfinansierat genom Central Baltic INTERREG IV A Programme 2007-2013. Projektet pågår fram till och med 2013, men målet är att mätningarna kommer att fortleva även efter projektets slut genom kommuner och andra organisationer. Projektet är också ett Lighthouse project genom CBSS-Baltic 21.