13 april, 2012

Välkommet beslut om skarvjakt

Jag välkomnar Miljö- och jordbruksutskottets förslag om att man ska införa allmän jakt på skarven. Det säger Gustav Andersson (C), miljö- och skärgårdslandstingsråd efter Miljö- och jordbruksutskottet beslut i går eftermiddag.

Utskottet tog i går ställning för en översyn av reglerna av jakt på skarv för att allmän jakt införs. Utskottet konstaterar att Sverige har haft en mycket kraftig ökning av skarv under de senaste åren som medfört att fågelarten numera häckar i stora delar av vårt land. Skarven har en stor negativ inverkan på naturen och är även en betydande konkurrent till yrkesfisket, menar utskottet.

– Skarven har stor lokal inverkan på miljöer i skärgården och skarvens tillväxt är sannolikt en av orsakerna bakom den kraftiga nedgången i de kustnära fiskebestånden. Skarven breder ut sig och äter stora mängder fisk vilket driver bort andra naturligt förekommande sjöfåglar. Det rubbar ekosystemet, påverkar fisket och möjligheten att bo och verka i skärgården, säger Gustav Andersson.

Allmän jakt på skarv är inte tillåten enligt ett EU-direktiv om bevarande av vilda fåglar. Viss möjlighet finns till undantag från reglerna, och länsstyrelsen kan besluta om skyddsjakt på skarv, till exempel för att förhindra allvarlig skada. Utskottet anser att Sverige bör verka för att allmän jakt på skarv införs inom ramen för en översyn av EU:s fågeldirektiv. Ställningstagandet gjordes med anledning av en S- och en C-motion från allmänna motionstiden 2011.

– Jag har länge verkat för att få upp skarvfrågan på agendan och för en reducering av skarven till ungefär en tredjedel av dagens nivå. Skarvens tryck på ekosystemet måste lättas. Jag är glad att Centerpartiets motion i riksdagen nu får gehör, säger Gustav Andersson.