6 april, 2012

ESS-båt sken ikapp med bilarna på Bilsportmässa

En ESS-båt från 1956 sken ikapp med alla fräckt lackade bilar på Bilsport Performance Show i Jönköping. Mässan öppnade på Långfredagen och pågår till och med Annandagen på det stora Elmia mässområde i Jönköping.

ESS-båten – med namnet Sabrina – stod vackert uppställd på en trailer i en snygg monter tillsammans med en lämplig dragbil, en Hudson Hornet från 1952.

Båten är i ett fantastisk fint skick, trots sin ålder. Hon är tillverkad i hondurasmahogny och ritad av legendariske Owe Forslund. Båtens mått är behändiga 6,60×2,20 m. Hon ägs av Marion och Marcus Pettersson och har renoverats av Janne Pettersson.

Sabrina har genomgått en totalrenovering under cirka 1,5 år på totalt 1 200 timmar. För inredningen svarar Hansa Marin. Fernissan i den högblanka båten är Epifanes. All krom är gjord hos BG Metallsliperi i Turnbo och för designen av båtkärran står Hans Marklund hos Wasa Yachts i Södertälje.

Den Hudson Hornet 1952 som visades i montern var utrustad med en V8-motor på fem liters volym och 195 hk.

Bilsportmässan skiljer sig ganska mycket från båtmässorna. En stor skillnad är att det kommer hela 80 000 betalande besökare under mässans fyra dagar och det ungdomliga är mycket stort, trots att killarna är i dominans även här. Möjligheterna till olika upplevelser på mässan är väldigt varierat, vilket säkert bidrar till det stora intresset.

I år fyller också tidningen Bilsport 50 år vilket firas och inramas av årets tema, som är en hyllning till den evige rocklegenden Elvis Presley. Kvällsunderhållningen är därmed självklar, och ja: det blir Elvisshow. Även dagarna kommer att fyllas med toner från ”The King”. Tolv utsedda deltagare tävlar i Elvis Song Contest. Fyra bröllop i sann Elvis-anda med en kuliss av Graceland kommer att förgylla påskaftonen.

Antalet utställande företag är 172 med tio länder representerade. Cirka 600 bilar och motorcyklar kommer att visas upp, och antalet klubbar som deltar är 35.