23 mars, 2012

Ryds F528 Sport vinner mässpris i Oslo

Svenska Ryds F528 Sport vann pris som mässans båt på den pågående båtmässan i Oslo, tillsammans med den norska nyheten Viknes 930. Även i Sverige på Allt för sjön belönades den nya Rydsbåten då den utsågs till MiljöBästaBåt av Svenska Båtunionens Miljökommitté.

Ryds Future Line F528 har valts till MiljöBästaBåt 2012. Bakom den prestigefyllda utmärkelsen står SBU:s miljökommitté.

Småländska Ryds, som är en Skandinaviens största båtproducenter, har lagt stor vikt vid miljön när de har tagit fram sin nya modellserie, Future Line. Båtserien är byggd till 100 procent med vakuuminjicering, vilket minskar miljöfarliga utsläpp högst väsentligt. Även miljön i fabriken blir mycket bättre med vakuumteknik.

Ryds, som ägs av Nimbus Boats, är först i Skandinavien med att utnyttja vakuumtekniken till samtliga delar i båten, vilket gör skillnad med den omfattande produktion som företaget har. Även luckor och smådetaljer är tillverkade med vakuum.

– SBU:s miljöutmärkelse brukar gå till en större familjebåt där inte minst komfort och utrustning är av betydelse. Man får då även tillfälle att utvärdera alla de extrautrustningar som antingen är nödvändiga eller av andra skäl följer i dess spår, säger Thore Hansson, ordförande i Miljökommittén.

– I år har vi gått en annan väg. Vi menar att detta val i ett miljöpåverkansperspektiv får stora konsekvenser för miljön. SBU:s utmärkelse för MiljöBästaBåt år 2012 har just därför tillfallit en av de större tillverkarna i denna kategori, nämligen Ryds, med sin dagtursbåt F528 Sport.

Den norska juryns motivering lyder:

“I en tid der båtbransjen sliter i stor motgang, er det ytterst prisverdig at noen velger å tenke nytt og sette tankene ut i praksis. Vinneren i denne kategorien har vist stor vilje til å fornye småbåtkonseptet på en oppsiktsvekkende måte. Til tross for at produsenten produserer under strenge krav til miljøpåvirkning, har man utviklet produksjonsteknikker som gjør det mulig å tilby sluttbruker en serie småbåter med høyt utstyrsnivå til en meget gunstig pris. For rundt 200.000 kroner får man en familievennlig, praktisk, trygg og komfortabel dagsturbåt i et friskt, moderne design. Vinneren er Ryds F528 Sport!”.