22 mars, 2012

Wider 150 blir ännu vidare och miljösmart

Det italienska båtkonceptet Wider presenterades först som en 33 respektive 42 fots motorbåt med många spännande idéer. Bland annat blir båtens durkyta dubbelt så stor när sidorna fälls ut på ett raffinerat sätt. Den senaste nyheten från Wider är en ännu större och vidare båt – Wider 150 maxi yacht. Det är en mycket exklusiv och speciell yacht som än så länge bara finns på ritbordet. Men de teckningar på båten som har presenterats visar på dagens möjligheter för yachtbyggare.

Upphovsman till Wider är Tilli Antonelli, som baserar sina visioner på längtan efter det speciella och nya koncept. Efter den stora succén som Wider 42 har inneburit har Antonelli tillsammans med sina partners, yachtmäklaren Camper and Nicholsons International, globalpresenterat det nya konceptet Wider 150.

Denna maxi yacht är av förklarliga skäl inte lika enkel att vika ut sidorna på. Dessutom är den så stor i sig själv att den mer än väl rymmer både skeppare med besättning och gäster. Båten är dock extremt mångsidig och lyxig för sin storlek.

Själva hjärtat i Wider 150 är faktiskt framdrivningssystemet. Yachten är helt och hållet konstruerad för att kunna köras så energieffektivt som möjligt med hybriddrift (dieselelektrisk drift), vilket ska garantera en mycket ekonomisk drift även vid Atlantkörningar och liknande långturer.

Detta system är helt och modulärt. Yachten har en räckvidd på cirka åtta timmar och 56 Nm vid körning enbart med hjälp av el och batterier med full besättning. Med dieselmotorerna inkopplade har yachten tre olika alternativa räckvidder. Genom att kombinera dieselgrupperna med eldrift och lägga till en särskild ”diesel booster” kan Wider 150 nå toppfarter på över 20 knop trots sin miljövänliga framfart vid marschfart.

Hela båtens konstruktion är gjort i lättvikts kompositmaterial och hon har ett halvplanande skrov med goda sjöegenskaper.

För designen står Fulvio De Simoni, som ville göra en modern yacht med eleganta och tidlösa linjer. I yachtens utrustning ingår en 33 fots Wider tender.

Interiören rymmer bland annat fyra gästkabiner, fyra besättningskabiner och en ägarkabin på övre däck. Bad och solutrymmen är i yttersta lyxklass.

Info: www.wider-y.it