16 mars, 2012

Nytt tema på Hurtigruten: ”The Arctic Awakening”

Våren 2012 erbjuder Hurtigruten en ny premiär för sina gäster. Mellan den 15 mars och den 31 maj kommer samtliga resor längs den norska kusten att ha det nya temat ”The Arctic Awakening”. Gästerna på alla våra fartyg kan se fram emot en rad utflykter på land som fokuserar på våren i Arktis. Som en del av detta nya koncept kommer vi även att fira den norska nationaldagen den 17 maj på alla fartyg.

Mellan den 15 mars och 13 maj kommer alla Hurtigrutens fartyg att ha konceptet ”The Arctic Awakening”, som fokuserar på den spirande våren i Arktis. Temat för aktiviteterna ombord är ”Havets hemligheter”, medan utflyktsprogrammet på land fokuserar på möten med det norska fågellivet.

Gästerna kommer till exempel att få lära sig allt om klippfisk och prova på att skala krabbor, rensa fisk och skära torsktungor. Alla aktiviteter sker tillsammans med lokala fiskare, som kliver ombord enbart för detta syfte och bidrar med expertutlåtanden – en perfekt informationskälla för gäster direkt från mästarna i yrket. Det nya programmet ombord inkluderar också provsmakning av kulinariska delikatesser som färska räkor eller stekt torsktunga, som är en norsk delikatess.

Utflykterna på land ingår i det nya temat och erbjuder gästerna möjlighet att uppleva den spirande norska våren från första parkett. På en kajakfärd på Tromsö paddlar deltagarna längs kusten, där de – omgivna av ett vackert fjällandskap – får se livet i havet och kustens djur. Andra utflykter inkluderar en båtresa till den största havsfågelkolonin i Skandinavien på fågelön Runde och till nationalparken på halvön Varanger, som är hem åt ett överväldigande antal fågelarter.

Livsglädjen som syns överallt under den norska våren kulminerar slutligen i landets nationaldag den 17 maj. Hela norska folket firar denna dag med glad musik, folkdanser, sång, flaggor och färgglada dräkter. Då serveras traditionella maträtter såsom utsökta kakor och glass till barnen, som dagen är särskilt tillägnad.

På Hurtigrutens fartyg firar man också 17 maj, och dagarna innan förbereder man sig inför firandet av denna speciella dag. Under en rad föreläsningar får gästerna reda på varenda liten detalj om nationaldagens historia, den norska kungafamiljen, nationaldräkterna och traditionella kulinariska delikatesser samt hur viktig denna stora dag är för landets barn.

På själva 17 maj samlas gästerna och besättningen för att fira ombord med handgjorda fanor och flaggor, glada sånger och dans. I hamnarna får gästerna mingla med lokalbefolkningen mitt i all liv och rörelse – och det är inte ovanligt att lokalbefolkningen kliver ombord på Hurtigrutens fartyg för att provsmaka de norska delikatesserna i kakbuffén.