15 mars, 2012

Första testkörningen med nya Princess 40M

Engelska Princess Yachts har verkligen flyt för tillfället. Företaget ägs sedan 2008 av L Capital 2 FCPR, en investmentgrupp sponsrad av LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) och Groupe Arnault. I dagarna har de första testkörningarna av nya Princess 40M startat. Det är den hittills största båten från Princess och en riktig bjässe på 40,0×8,00 m och drygt 300 ton. Längden i vattenlinjen är 31,19 m och djupgåendet 2,25 m.

Princess 40M byggs vid företagets anläggning South Yard i Plymouth. Över 350 Mkr har investerats där av Princess för att bygga en anläggning för produktion av större yachter.

Den första testrundan gick en sväng in i Plymouth Sound för att kolla så att motorer och andra större system fungerar som de ska. En båt i den här klassen är fullproppad med teknisk utrustning som inte bara ska fungera utan leva tillsammans i ett kontrollerat nätverk.

Om båten ser lite annorlunda ut på bilderna så beror det på att en del av exteriören hade maskerats vid provkörningen och för att all utrustning inte är på plats än.

Princess 40M är den första tredäckade yacht som byggs av företaget. Hon är konstruerad för att ta emot upp till tolv gäster i extrem lyx och upp till åtta besättningsmän i separata kabiner.

Den första yachten i serien, ”Imperial Princess”, är nu tillbaka vid produktionsanläggningen och nu är det full fart där för att hinna färdigställa henne för leverans.

Plymouthbaserade Princess Yachts är tack vare sin starka ägargrupp det engelska varv som går allra bäst för tillfället. Med den blandning av extremt rika kunder som finns på den engelska marknaden, som är väldigt internationellt inriktad, satsar Princess på att utveckla både teknologi och design så långt det går i projekt som 40M.

Princess Yachts Internationals ägare står även bakom ett 60-tal internationella lyxmärken, som till exempel Louis Vuitton, Christian Dior, Fendi, De Beers, Moet Chandon, Veuve Clicquot och Krug. På den marina sidan äger de även det nederländska superyachtföretaget Feadship.