14 mars, 2012

Klassiska pärlor till Risörs Träbåtsfestival

En av sommarens höjdpunkter för alla träbåtsälskare är norska Risörs Träbåtsfestival. Festivalen arrangeras i den vackra lilla staden Risör på Sörlandet och drar varje år till sig Norges finaste träbåtar. Även en del svenska båtar har letat sig över till Risör, där festivalstämningen är i toppklass.

Ledningen för festivalen är mycket nöjd med årets anmälningar. Även om vintern knappt är över har redan ett 50-tal unika träbåtar anmälts till festivalen.

– Ett av de flytande smycken som kommer är ”Maud”. Det är inte första gången hon besöker Risör men hon är lika viktig varje år, säger festivalgeneralen Odd Sverre Aasbø.

”Maud” beställdes 1895 av den välbeställde engelsmannen Fredric Croft. Båten byggdes i New York som en av två likadana båtar.

Croft kom till Norge och etablerade sig i Skien, där han startade en trähandel. ”Maud” gick då under namnet ”Naftabåten” eftersom hon helt enkelt kördes på naftalin. Genom åren har hon haft åtskilliga ägare, men den nuvarande ägaren – Björn Jansen – köpte henne då hon hette ”The Queen”. Det var 1994 och båten var kraftigt förfallen.

”Maud” totalrenoverades åren 1994–1997 och sjösattes på Risörs Träbåtsfestival 1997. Året därpå fick hon pris för den fina renoveringen.

”Maud” är idag en av Nordens äldsta kvarvarande träbåtar och finns i Krageröskärgården på sommaren.

Risörs Träbåtsfestival hålls i år 2–5 augusti.

Info: www.trebatfestivalen.no