13 mars, 2012

Se film: Joystick för dubbla utombordare

Teleflex Marine har lanserat vad som kan bli en riktig höjdare för alla med dubbla utombordsmotorer på båten. Optimus 360 från SeaStar är en nyskapande joystick med både styrning och gas, som gör båthanteringen väldigt mycket enklare och säkrare. Särskilt vid tilläggning och backning har liknande system (Volvo Penta IPS med flera) visat sig väldigt viktiga.

Med Optimus 360 från SeaStar kan båtägare själva uppgradera sina styrsystem och njuta av hur enkelt det bör vara att köra båt. Teleflex lanserar Optimus 360 efter flera års utveckling och testning. De har använt SeaStars fina elektronik för att möjliggöra 360-graders manövrering med joystick, på samma sätt som i till exempel Volvo Pentas IPS-system för inombordsmotorer.

Även mindre erfarna båtägare ska kunna hantera en båt utrustad med dubbla utombordare och Optimus 360 Joystick Control. Det är enkelt och lätt att begripa hur man backar, lägger till och får båten att gå både diagonalt och rakt i sidled. Liksom med IPS gäller det att tänka som systemet och lita på det.

Det är första gången som någon leverantör har tagit fram ett sådant här program för dubbla utombordare. Andelen båtar med utombordsmotorer ökar hela tiden och dubbelmontage är vanliga på RIB-båtar, stora plast- och aluminiumbåtar.

Det första steget för detta avancerade system är den nya Optimus Electronic Power Steering System (EPS), som ersätter den traditionella hydraulstyrningen i båten. Optimus patenterade styr system kopplas samman med Pump Control Module (PCM), som styr individuella hydrauliska pumpar. Dessa pumpar är i sin tur kopplade till specialdesignade elektro-hydrauliska ”SmartCylinders” som kontrollerar varje rörelse hos utombordarna.

Optimus 360 system bygger på Optimus EPS system. I tillägg till EPS elektroniska styrning är Pump Control Module även kopplad till Teleflex omdesignade Optimus Electronic Shift/Throttle Control och nya Optimus 360 Joystick som ersätter båtens konventionella kontrolelr och kabelkablage.

Med start i Nordamerika kommer Teleflex Marines Optimus Electronic Power Steering att bli tillgängligt för båtbyggare och återförsäljare från och med april. Optimus 360 Joystick Control System börjar säljas i juli.

Info: www.teleflexmarine.com