2 mars, 2012

På fyrkryssning i Stockholms skärgård

I början av juni 2011 genomförde Birka Paradise för tredje året i rad sin populära fyrkryssning. Istället för att gå den gängse rutten från Stockholm genom Furusundsleden till Mariehamn på Åland gick Birka Paradise istället ut till Kanholmsfjärden via Sollenkroka och sedan vidare söderut förbi Stavsnäs och Dalarö. Vid midnatt lämnade fartyget Stockholms skärgård, med Landsorts fyrljus i sydväst. För de riktiga fyrentusiasterna fanns även möjligheten att avnjuta Svenska Björn på lite avstånd mitt i vargtimman. Fler än vad man kanske kunnat tro trotsade sömnen för att istället sikta Svenska Björn!

Fyrforskare Anders Hedin och sjökapten Göran Sjödin stod som resans guider och berättade mycket initierat och inspirerande om fyrar och farleder under resans gång. Morgonen efter angjorde vi åter Stockholms skärgård mellan Tjärven och Söderarm. Istället för sedvanliga Furusundsleden gick Birka Paradise istället ner utefter Sundskär och Vidinge, mellan Rödlöga och Svartlöga. Till sist passerade vi genom Möja innan vi åter befann oss på Kanholmsfjärden.

Drygt 1400 fyrintresserade fick chansen att uppleva 2011 års fyrkryssning. Den första fyrkryssningen gjordes i samarbete med Skärgårdsstiftelsen 2009 då stiftelsen firade sitt 50-års jubileum.

Efter 22 timmars fyrkryssning och 288 Nm genom Stockholms skärgård var det nöjda passagerare som klev iland i Stockholm.

Nu är det dags igen, årets fyrkryssning har nyligen utannonserats med avresa 10/6 kl. 16.00. Tidigare år har biljetterna sålt slut väldigt snabbt så den intresserade bör boka snarast. Rutten är ändrats något och fler utsjöfyrar utlovas som Revengegrundet, Bogskär och Almagrundet.

Text & foto: Anders Sellin

Bildtexter:
Bild 1-2
Genbötes fyr utanför Dalarö behövde man för ovanlighetens skull inte lyfta blicken för att se, den passerades i jämnhöjd.

Bild 3
Drygt 1400 personer tog chansen att under 22 timmar och 288 nm få njuta av en betydande andel av fyrarna i Stockholms Skärgård.

Bild 4
Rolf Hagtorn tar chansen att köpa ett signerat exemplar av Anders Hedins bok om fyrarna i Stockholms skärgård – Lysande Skärgård. – Den köper jag åt min dotter Ingrid som seglar mycket och som varit ända uppe vid Lofoten, berättar Rolf.

Bild 5
Pålkobbs fyr utanför Möja i ett annorlunda perspektiv.