28 februari, 2012

Penta-ingenjör utsedd till koncernspecialist

En av Volvo Pentas ingenjörer, Kåre Jonsson, har utsetts till koncernspecialist inom Volvokoncernen för sina unika propellerkunskaper. Koncernspecialist är en hederstitel som delas ut till personer med unik teknisk kompetens inom ett visst område inom Volvokoncernen – en av giganterna inom den globala fordonsindustrin med 100 000 anställda och en omsättning på drygt 300 miljarder kronor.

Kåre Jonsson uppfyller alla krav som ställs på en koncernspecialist. Han är en av världens främsta propellerexperter och en av många Volvoingenjörer som bidragit till Volvo Pentas världsledande ställning på området.

Med innovationer som exempelvis Aquamaticdrevet, de motroterande propellrarna Duoprop samt IPS-systemet med framåtriktade propellrar, har Volvo Penta genom decennierna drivit utvecklingen inom transmissioner och propellerteknologi.

Kåre Jonsson kom till Volvo Penta 1979 och är en av flera personer bakom det unika IPS-systemet som sedan lanseringen 2005 har etablerat Volvo Penta som oomstridd marknadsledare inom segmentet.

– Utnämningen är ett erkännande för mig och även för Volvo Penta. Det ger oss en möjlighet till ytterligare fördjupning inom marin propellerteknologi, säger Kåre Jonsson.