17 februari, 2012

Dags för en nordisk Magellano långfärdsbåt

Till hösten kommer en nordisk variant av en motorbåt som har fått stort intresse i länderna kring Medelhavet. Föregångaren är den väldiga Azimut Magellano 74, som är designad för att kunna användas för miljövänlig cruising över långa sträckor. Den nya modellen blir på 42 fot och en mer nordisk trålarvariant av de extremt formgivna båtarna i Azimuts Magellano-serie.

Båtarna är döpta efter världens första jorden-runt-seglare, Ferdinand Magellan (1480-1521). Det är lite speciellt att en av världens främsta producenter av kvalitetsmotorbåtar – Azimut – har tagit fram en båt med det här konceptet där utrymmen och miljö är i centrum.

Redan när den första båten i serien presenterades 2009 fick Azimut Magellano 74 ta emot priset ”UIM environmental award” 2011 av den internationella motorbåtssportorganisationen UIM.

74-fotaren följdes därefter upp av Magellano 50. Båda de förstnämnda båtarna är väldigt dyra med svenska mått mätt och även 42-fotaren lär knappast bli någon billig båt. Idén bakom båten är dock att det även ska vara en båt för äventyrslystna, så den vänder sig till en kategori som både har gott om pengar och gott om tid för att kanske göra livets längsta båttur.

Magellano 42 har skrov, motorer, inredning och tankvolym som är anpassat för långfärd. Båten är dessutom mycket ekonomisk vid relativt låga marschfarter. För den som har mer bråttom klarar båten upp till 24 knop.

Magellano 42 kommer att erbjudas med tre eller två kabiner, vart och ett med bad och such beroende på kundens önskemål. Den är rymlig i alla utrymmen och försedd med en stor flybridge i traditionell trålarstil.

Info www.italmarin.no.

Tekniska specifikationer
Azimut Magellano 42
Längd ö a: 13,63 m
Bredd: 4,40 m
Vikt (fulltankad): 17,5 ton
Kabiner: 2 eller 3
Kojer: 4–6
Bränsletank: 1 800 liter
Motorer: 2 x Cummins QSB 380 hk
Framdrift: Axeldrift
Toppfart: 24 knop
Pris: Ej bestämt
Info: www.italmarin.no