17 februari, 2012

Phantom förtöjd i Oskarshamn

Trots minusgrader, snöbyar och vind upp till 15 meter per sekund kunde KBV 003 Amfitrite under natten bogsera fartyget Phantom till Oskarshamn. Fartyget ligger nu till kaj och har kopplats loss. Klockan 06.58 förtöjdes fartyget Phantom vid kaj i Oskarshamn. Fartyget förtöjdes med babord sida mot kajen för att underlätta lossning av däckslasten och länspumpning, samt för att stabilisera fartyget och minska riskerna för kantring.

Bogseringen av haveristen har inte varit problemfri men genomförts med framgång under förhållanden som har varit ganska svåra. Under natten har det varit vindar på 15 m/sek, snöbyar och minusgrader i området. Operationen har varit en stor framgång för Kustbevakningen, både beslutet att nödbogsera haveristen och själva operationen med bogseringen.

KBV 003 har visat sig uppfylla de förväntningar som ställs på denna typ av fartyg, det vill säga att kunna förhindra miljökatastrofer och kunna bogsera haverister under svåra förhållanden.

Ansvaret för fartyget övertas nu, efter avlämningen från Kustbevakningens räddningsledare, av kommunal räddningsledare och Kustbevakningens enheter kommer succesivt att lämna platsen. Någon eller några enheter kommer att vara kvar på plats för att bistå den kommunala räddningsledaren om så skulle behövas. Risk för oljeläckage föreligger när fartyget ska länspumpas.

Under dagen kommer även personal från ägaren till fartyget att finnas på plats för att bistå med expertkunskap vad gäller fartyget. Vilka åtgärder för att stabilisera fartyget och när dessa kommer att sättas in är inte känt i nuläget. Åtgärderna kommer dock att påbörjas så fort som möjligt.

Foto: Kustbevakningen.