20 januari, 2012

boot Düsseldorf 2012 går emot strömmen

I morgon, lördagen 21 januari, startar världens största båtmässa, boot Düsseldorf 2012. Trots de tuffa tiderna satsar båtbranschen ordentligt på den här mässan, som har 1 656 utställare från 62 länder och därmed är Europas viktigaste marknadsplats för båtlivet. Alla företag som vill synas i marinbranschen finns med i Düsseldorf. Mässan har i år även en egen app, som kan laddas ner från iTunes och Android market. Sök efter “Messe Düsseldorf” på Market.

boot Düsseldorf 2012 täcker 17 stora utställningshallar på det enorma mässområdet. För den som bara är intresserad av båtar eller enbart tillbehör går det att sortera bort flera hallar direkt, men den här mässan tar ändå ett par dagar att gå igenom.

För den tyska marknaden är boot mycket viktig. Efter en rejäl nedgång i försäljningen för de senaste åren så har den tyska båtmarknaden återhämtat sig en del och har nu två år av tillväxt bakom sig. Tillväxten går generellt sett snabbare i norra Europa än i södra Europa, där en del länder som bekant har det riktigt dåligt.

Antalet utställare i Düsseldorf har i år ökat med fem procent jämfört med 2011. Även antalet uthyrda kvadratmeter har ökat jämfört med ifjol.

Totalt är det 945 tyska och 711 internationella utställare som finns på plats. Minst 50 000 båtintresserade kommer från andra länder än Tyskland för att besöka mässan. Det är i och för sig ganska naturligt eftersom det bor över 50 miljoner människor inom två till tre timmars bilresa från mässan…

För den som främst är intresserad av båtar finns elva välfyllda hallar, där det visas 1 700 sorters båtar av alla typer och i alla storlekar. Av utställarna är 350 internationella företag.

Särskilt seglingsavdelningen av boot har sett en positiv utveckling de senaste åren. Hela hallarna 16 och 17 är fyllda med segelbåtar och även i hall 15 finns det en avdelning med segel. Motorbåtarna är fortfarande helt dominerande och här finns utställare från världens alla betydande tillverkare. Över 250 motorbåtstillverkare finns representerade.

Även lyxyachterna finns med i Düsseldorf, där de har en helt egen hall. I år visas cirka 40 större yachter från italienska, engelska och amerikanska varv. Tillverkare som Azimut, Fairline och Drettmann finns på plats.

För den som vill se riktigt stora yachter finns The Superyacht Show i Hall 7a, där cirka 100 utställare från hela världen finns med, bland andra Deutsche Yachten, Superyacht France och Holland Yachting Group.

boot Düsseldorf är öppen dagligen från 21 till och med 29 januari. Det går enkelt att komma dit med flyg från Stockholm och Köpenhamn dagligen.

Info: www.boot.de