9 januari, 2012

Estland öppnar eget ”Vasamuseum”

I maj 2012 öppnar Estland det nya sjömuseet Sjöflyghamnen i Tallinn, vars utställningsexemplar är lika världsunika som regalskeppet Vasa i Stockholm. Museets 6500 m2-stora utställningen kommer att berätta Estlands sjöfartshistoria på ett modernt och gripande sätt. Sjöflyghamnen är en skattkista av marin historia som presenterar flera stora gamla skepp, en berömd sjöflygplan, gamla sjövapen och spännande flygsimulatorer.

Sjöflyghamnens största attraktion är den legendariska ubåten Lembit, som är en av de äldsta ubåtar i världen och det enda bevarade fartyg i sin serie. Lembit var mot slutet av 1930-talet en kronjuvel i Estlands lilla krigsflotta, som 1940 togs över av Sovjet. Våren 2011 var Lembit världens äldsta ubåt som fortfarande var i vatten. Nu har Lembit renoverats och ubåtens interiör är återställd till originalskick. På museet kan man gå in i fartyget och föreställa sig en ubåtsman liv på 1930-talet.

Ett annat unikt utställningsexemplar är en exakt kopia av sjöplanen Short Type 184, ett av de vanligaste brittiska krigsflygplanen under första väldskriget. 1915 blev Flight Commander Charles H. K. Edmonds med hans Short Type 184 den förste flygare som lycktes att genomföra ett torpedangepp med ett flygplan. Inga kompletta Short 184 finns i dag bevarade och det enda fullstora flygplanet visas i Sjöflyghamnen i Tallinn.

Ett av Sjöflyghamnens äldsta utställningsexemplar är vraket Maasilinn som är även äldre än regalskeppet Vasa. Det byggdes i Estland på 1500-talet, hundra år innan Vasa blev färdigt, och vraket är ett fascinerande exempel på skeppsbyggning under medeltiden.

Sjöflyghamnens display ligger under sjöflyghangarer som ursprungligen konstruerades som en del av Peter den Stores sjöfästning 1916-1917, då Estland var en del av det ryska imperiet. Sjöflyghamnens hangarer byggdes för att rymma sjöflygplan som patrullerade över kustbefästningar i södra Finland och norra Estland. Tack vare sin storlek och innovativa konstruktion var byggnaden flera år före sin tid och fram till idag är hangarerna unika i sitt slag över hela världen. Hangarerna var eftersatta under Sovjet-tiden, men efter långa och komplicerade arbeten har den hundraåriga byggnaden renoverats.

Historiska hangarerna och de mer än par hundra utställningsexemplar gör Sjöflyghamnen ett av de mest ovanliga maritima museer i Europa. Museet kommer att öppnas den 11 Maj 2012.

Ta en titt i det kommande museet: http://www.youtube.com/watch?v=J5aQln0ge9k&feature=player_embedded

Sjöflyghamnens hemsida: www.lennusadam.eu