5 januari, 2012

Utbildningssatsning ger bättre sjöräddning

De senaste åren har Sjöräddningssällskapet satsat stora resurser på vidareutbildning av våra frivilliga sjöräddare. En av de viktigaste kurserna är Räddningsman SAR (Search And Rescue). Utbildningen ger fördjupade kunskaper i sjöräddning, sjömanskap och räddningstjänst. Sjöräddarna tränar bland annat eftersök, medicinsk evakuering, sjukvård och bärgningstekniker i autentiska övningar under krävande förhållanden.

Pressrelease:

Unikt med Räddningsman SAR är att den genomförs på plats vid sjöräddningsstationerna, med stationens egna båtar. Det stärker samverkan både inom gruppen och mellan stationerna.

Att Sjöräddningssällskapets utbildningssatsningar ger resultat har bevisats flera gånger om under det gångna året. Ett fall där en nyligen genomförd Räddningsman SAR-utbildning verkligen gjorde skillnad, inträffade utanför Räfsnäs i somras.

Larmet går om att en person har hittats livlös i vattnet. Två räddningsbåtar från Räfsnäs station rycker ut, och anländer till platsen samtidigt som räddningshelikoptern. När helikoptern vinschar upp personen och går mot sjukhuset, kommer uppgifter om att personen flugit ur en racerbåt som setts hoppa i vågorna bakom en Finlandsfärja.

De frivilliga sjöräddarna inleder eftersök och hittar snart båten. Ombord finns två personer med mycket allvarliga skador och en tredje som är svårt chockad. Tack vare en extremt sammansvetsad och tränad besättning vet alla precis vad de ska göra. De lyckas borda båten i grov sjö och kan på ett mycket professionellt sätt ta hand om de skadade. När räddningshelikoptern återvänder är en av personerna redan säkrad och fixerad på bår och kan vinschas upp i helikoptern. Snart är även den andra skadade klar för transport. Det är mycket ovanligt att under ett och samma fall vinscha upp och transportera två bårliggande personer samtidigt. Insatsen kräver både stor kunskap och ett väloljat samarbete mellan all inblandad personal i båtar och helikopter. Sjöräddarnas insats den här dagen kan ha räddat liv.

2011 har varit ett normalt år, sett till antalet sjöräddningsinsatser. Men vi har också tvingats konstatera ett par riktigt allvarliga olyckor till havs, där flera har inneburit dödsfall. (I fallet ovan avled den person som hittades i vattnet. De andra överlevde trots mycket svåra skador.)

Att våra frivilliga sjöräddare har den kunskap och kompetens som krävs för att hantera svåra situationer på rätt sätt kan vara rent livsavgörande. Utbildningssatsningen, som pågått sedan 2008 och med ökad intensitet under 2011, har vi kunnat utveckla och utvidga tack vare bidrag från Svenska Postkodlotteriet.

Sveriges frivilliga sjöräddare inom Sjöräddningssällskapet ryckte ut på 859 sjöräddningsuppdrag (SAR) under 2011. Men räknar man det totala antalet gånger som Sjöräddningssällskapets räddningsenheter var ute på uppdrag blir det mer än sju gånger så ofta – 7 081 gånger. Av dem var 602 fall sjöambulanstransporter och övrig räddningstjänst, som miljöräddning, brandbekämpning och eftersök av försvunna personer. 1 944 gånger lämnade vi kaj för förebyggande utryckningar, då vi hjälpte båtfarare ur besvärliga situationer innan läget blivit akut. Därtill har stationerna övat eller utfört allmännyttiga uppdrag 3 676 gånger. Sjöräddningssällskapet har 1 800 frivilliga sjöräddare fördelade på 66 stationer runt hela vår kust och i de stora sjöarna. Besättningarna är redo att rycka ut inom femton minuter, året runt, dygnet runt.

Info: www.ssrs.se

Foto: SSRS.